Katić: MUP predviđa izgradnju još jednog prihvatilišta za azilante, 80 km od Zagreba

MUP razmatra mogućnost osnivanja još jednog prihvatilišta za tražitelje azila, u objektu MUP-a 80-ak kilometara udaljenog od Zagreba, jer postojeće u Šašnoj Gredi kod Siska neće biti dovoljno za prihvat svih tražitelja azila, izjavio je danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić.

Katić je to kazao nakon sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je tematski raspravljao o Zakonu o azilu, koji na snagu stupa 1. srpnja.

Pojasnio je da 50-60 kreveta u prihvatnom centru u Šašnoj Gredi neće zadovoljiti potrebe za smještajem azilanata, nakon stupanja na snagu novog zakona.

Novi zakon, naime, predviđa da se azil može zatražiti već u trenutku prelaska granice, čime osoba koja prelazi granicu automatski dobija status tražitelja azila i ima pravo na smještaj do rješenja o azilu.

Točnu lokaciju novog prihvatilišta Katić nije želio otkriti, kako ne bi došlo do još jedne negativne reakcije javnosti.

Prihvatilište u Stubičkoj Slatini, kod Oroslavlja u Zagorju, gradit će se najranije sredinom iduće godine, jer je natječaj za izvođača radova još u tijeku, kazao je Katić na sjednici Odbora.

Naglasio je da je za adaptaciju objekta - bivše vojarne u Oroslavlju, osigurano 800.000 eura iz CARDS programa.

Odbor je zaključcima nadležnim tijelima preporučio humanost i poštivanje međunarodnih standarda u postupcima prema tražiteljima azila, jer je, naglašava se u zaključcima, riječ o ranjivoj kategoriji, koja treba naše gostoprimstvo.

Pročitajte više