Katolička crkva u Španjolskoj sudjelovala u krađi i prodaji 300 tisuća beba?

REZULTATI nove istrage u Španjolskoj pokazali su da je tijekom pet desetljeća  od njihovih roditelja ukradeno oko 300 tisuća beba te prodano posvajateljima.

Djeca su prodavana preko tajne mreže liječnika, medicinskih sestara, svećenika i časnih sestara. Mračna praksa je počela tijekom vladavine španjolskog diktatora Francisca Franca, a nastavila se i nakon njegova pada sve do ranih 90-ih. Stotine obitelji kojima su bebe ukradene u španjolskim bolnicama traži pokretanje službene istrage u Španjolskoj. Nekoliko majki je kazalo da su im rekli kako su njihova djeca umrla tijekom ili kratko nakon poroda, piše Daily Mail.

No, uglavnom mlade majke koje nisu bile u braku, nikada nisu vidjeli tijela umrle djece ili prisustvovale pogrebu. Djeca nisu umrla nego su prodana parovima bez djece čija je vjera i financijska sigurnost pokazivala da više zaslužuju roditeljstvo. Službeni dokumenti su krivotvoreni tako da su na dječjem rodnom listu posvajatelji upisivani kao biološki roditelji.

Otac priznao kupnju na smrtnoj postelji

U mnogim slučajevima posvajatelji nisu bili svjesni da su djeca ukradena, jer im je govoreno da se majka odrekla svoga djeteta. Novinarka koja je istraživala skandal, Katy Adler, kazala je kako se mnogim muškarcima i ženama život potpuno promijenio kada su doznali da su ih roditelji zapravo kupili. Stručnjaci smatraju kako je na taj način provedeno čak 15 posto posvajanja u Španjolskoj u razdoblju od 1960. do 1989. godine.


Sistem oduzimanja djece politički nepodobnim obiteljima ustanovljen je tijekom Francove vladavine koja je počela 1939. godine. Praksa se nastavila i nakon smrti diktatora 1975. godine, jer je Katolička crkva zadržala svoj snažan utjecaj u društvu, posebno u socijalnim djelatnostima.

Tek je 1987. godine španjolska vlada, umjesto bolnica, počela regulirati posvajanje. Skandal je izbio kada su dva muškarca, Antonio Barroso i Juan Luis Moreno, otkrili da su ukradeni kao djeca. Morenov otac je na samrtničkoj postelji otkrio da ga je kupio od svećenika u Zaragozi. Po dijete je putovao zajedno sa Barrosovim roditeljima koji su Antonia kupili za 200 tisuća peseta, što je tada bio ogroman novac. "Tada se za taj novac mogao kupiti apartman", kazao je Barroso te dodao kako su njegovi roditelji to plaćali u ratama 10 godina, jer nisu imali toliko novca.

Traži se istraga

DNA test je pokazao da par koji je kupio Barrosoa nisu njegovi biološki roditelji, a časna sestra koja ga je prodala je priznala svoj zločin. Kada je taj slučaj postao javan, mnoge majke su podijelile svoja iskustva u kojima su opisivale da su im rekli kako su im djeca umrla, no da u to nisu vjerovale. Iako stotine obitelji beba traže da se pokrene državna istraga, to se još nije dogodilo.

Pročitajte više