Katoličke udruge iz Tuzle podržale konzula koji se spominje u špijunskoj aferi

Ilustracija: Hina

KOORDINACIJA hrvatskih i katoličkih udruga Tuzle i Tuzlanske županije izrazila je potporu generalnom hrvatskom konzulu u tom gradu Ivanu Bandiću, nazivajući navodnu špijunsku aferu s naoružavanjem selefija iskonstruiranim slučajem s ciljem diskreditacije ovoga diplomata koji je jako puno pomogao ljudima ovoga područja.

"Javno blaćenje uglednoga diplomata i istinskoga prijatelja našega grada i zemlje izazvalo je nevjericu i brojne reakcije naših sugrađana, koji ne mogu povjerovati u izmišljene navodne 'afere' i osuđuju, zajedno s nama, ovaj pokušaj diskreditiranja gospodina Bandića", navodi se u zajedničkom reagiranju dvadesetak hrvatskih i katoličkih udruga iz Tuzle.

Bandić je prozvan da je sudjelovao u navodnoj akciji SOA-e u vrbovanju selefija kako bi naoružavali sljedbenike radikalnih islamista nedaleko od Doboja, a zatim BiH prikazali kao utočište terorista.

Kažu da je to medijski linč

Iz Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzle i Tuzlanske županije ovu aferu ocjenjuju medijskim i politikantskim linčem uglednog hrvatskog diplomata.

Za njega su naveli da je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i njezinih stanovnika, neovisno o njihovoj nacionalnoj ili političkoj pripadnosti, te su osudili izmišljanje "zlobne i nemoralne" afere.

Pojasnili su kako je ponajviše zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Ivana Bandića, Hrvatska u proteklih nekoliko godina samo na prostor Tuzle i Tuzlanske županije investirala oko pola milijuna eura u različite razvojne projekte, važne za život, kulturni identitet i opstanak Hrvata na ovom prostoru.

Ove organizacije pozvale su da se afera istraži te su izrazile očekivanje da će hrvatski diplomat u međuvremenu nastaviti raditi u korist županije, Tuzle i tamošnjih Hrvata.

Pročitajte više