Katrina oslabila pred New Orleansom, ali i dalje prijeti tisućama stanovnika

URAGAN Katrina, koji prijeti gradu New Orleansu, malo je oslabio u ponedjeljak ujutro te je prebačen iz pete u četvrtu kategoriju uragana po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, ali meteorolozi nisu isključili mogućnost da mu se snaga ponovno pojača u blizini grada.

Prema Nacionalnom centru za uragane, Katrinu, koja treba zahvatiti dio obale Louisiane, obale Mississippija i Alabame, do granice s Floridom, prate vjetrovi koji dosežu 250 km na sat, to jest malo ispod minimalne brzine koja karakterizira uragane pete kategorije, najviše razine na ljestvici Saffir-Simpson.

"Očekuje se da Katrina pogodi kopno kao uragan četvrte kategorije ili penjući se u petu kategoriju", upozorio je Centar.

Prema ranijim predviđanjima stručnjaka za uragane, New Orleansu prijeti prirodna katastrofa ekvivalentna azijskom tsunamiju koji je u prosincu prošle godine pogodio područje jugoistočne Azije.

Katrina, uragan pete kategorije, za koju se očekuje da će tijekom dana pogoditi New Orleans, mogla bi uzrokovati katastrofalnu štetu i pretvoriti čak milijun ljudi u beskućnike.

U strahu od Katrine vlasti u New Orleansu u nedjelju su zapovijedile evakuaciju gotovo svih stanovnika polumilijunskog grada, a do večeri je područje New Orleansa i okolnih mjesta napustilo oko milijun ljudi.

Stručnjaci kažu da je s vjetrovima koji pušu brzinom od preko 260 kilometara na sat i snagom koja može podići razinu mora 8,5 metara iznad normalne razine uragan u stanju izazvati katastrofu biblijskih razmjera.

Prema predviđanjima najgoreg scenarija, poplava bi mogla, nakon što pogodi gradsku industrijsku zonu, nositi smrtonosnu "juhu" kemijskog otrovnog otpada, smatra Ivor van Heerden stručnjak za javno zdravstvo državnog Sveučilišta u Louisiani.


Centar za uragane na Sveučilištu u Luisiani procjenjuje da bi do utorka veliki dijelovi New Orleansa mogli biti pod vodom visine i do devet metara, dok bi 60 do 80 posto kuća mogao uništiti snažni vjetar.

Taj povijesni grad na ušću rijeke Mississippi u Meksički zaljev, izgrađen je uglavnom na močvarnom zemljištu, a većina njegovih zgrada nalazi se ispod razine mora.

Tako bi se jedan od najšarmantnijih američkih gradova već sutra mogao pretvoriti u ogromnu ruševinu zagađenu kemijskim otrovima, ljudskim otpacima, pa čak i mrtvačkim lijesovima koje bi poplava mogla izbaciti iz njihovih počivališta na gradskim grobljima.

Pročitajte više