Kazna za kapetana: Zapovjedniku Tina Ujevića 12 i pol tisuća kuna globe, nije se ni žalio!

OPĆINSKI SUD u Splitu izdao je po optužnom prijedlogu državnog odvjetništva kazneni nalog protiv Damira Rušinovića, zapovjednika Jadrolinijina trajekta Tin Ujević.

Rušinović zbog izazivanja pomorske nesreće po nalogu mora platiti 70 prosječnih dnevnih dohodaka u RH ili nekih 12.500 kuna. Više će, međutim, morati "iskesati" za troškove postupka, čak 24 tisuće kuna. Lavovski dio otpada na vještva vještaka Ratka Marinovića i Nenada Kuzmanića. 

Nije se snašao

Rušinovića su optužili za zabijanje trajekta Tin Ujević u pristanište splitske gradske luke 22. ožujka prošle godine. Premda vrlo iskusan pomorac, Rušinović se te večeri prvi put našao na zapovjednom mostu trajekta Tin Ujević pa je i to vjerojatno pridonijelu nesnalaženju.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu utvrdilo je da je okrivljenik protivno odredbama članka 133. Pomorskog zakonika i članka 8. stavku 1. Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, tijekom pristajanja na Gat Svetog Petra greškom uključio kopču desnog upravljačkog mehanizma pa je brod lijevim bokom udario o obalu.

Kapetanova posljednja plovidba

Iz spremnika je iscurilo čak 34.860 litara dizela D2, nafta se danima skupljala i po Bačvicama, i po skrovitim marjanskim valama. Ukupna šteta male greške zapovjednika Rušinovića je astronomska, 897 tisuća kuna.

Rušinović nije prigovorio na kazneni nalog koji je sutkinja Marina Boko izdala koncem siječnja. Da je, morala bi se organizirati rasprava, tj. suđenje. Ovako ništa. Ako ne plati, novčana kazna mijenja se zatvorskom.

Inače, kapetan Rušinović više nikada nije zaplovio nakon nesreće. Poslije incidenta sa Tinom Ujevićem otišao je na bolovanje i nije se vratio. Moguće je da će otići u mirovinu.

Pročitajte više