Kaznene prijave protiv bivše uprave Brodosplita zbog štete od 260 milijuna kuna

PROTIV šestorice bivših članova Uprave Brodosplita i jedne odgovorne osobe Tehnološkog centra - Split, splitska je policija podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) zbog više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnih ugovora, čime su Brodosplit oštetili za oko 260 milijuna kuna, izvijestila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj na konferenciji za novinare.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta izvide su proveli po zahtjevu ODO-a, na temelju anonimne kaznene prijave podnesene potkraj prošle godine. Glasnogovornica Kraljević Gudelj na novinarsko je pitanje o povezanosti ove s aktualnom aferom u Brodosplitu, odgovorila kako se taj drugi postupak još vodi.

Policija je objavila inicijale prijavljenih, a neslužbeno se doznaje da je, među ostalima, riječ o Milanu Senjanoviću, Frani Donadiniju, Predragu Čudini, Goranu Cvitaniću, Srđanu Kovaču i Nikši Ordulju iz Brodosplita te Anti Vukoviću iz Tehnološkog centra Split.

Senjanović, Donadini, Čudina i Cvitanić prijavljeni su zbog sumnje da su tvrtkama, u vlasništvu grčkog brodovlasnika Spirosa Karnessisa, omogućavali privilegirani položaj prigodom zaključivanja ugovora o najmu brodova s opcijom kupnje po fiksnoj cijeni u vrijeme rasta cijena brodova na tržištu.

Također i zbog ugovora o gradnji brodova s iznimno dugim rokom opcije kupnje još dvaju brodova, te prihvaćanjem značajnih modifikacija tih brodova koje u konačnici nisu naplaćene.

Navedenu četvoricu tereti se i za zaključenje ugovora o gradnji brodova, koji nisu građeni do tada nigdje u svijetu, po cijenama znatno nižim od onih koje su tražila druga brodogradilišta u Hrvatskoj. Time su počinili više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292.

Kaznenog zakona na štetu Brodosplita, čime su grčkom brodovlasniku omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko 185 milijuna kuna. Istim su izvješćem Čudina i Cvitanić prijavljeni i zbog sumnje da su zaključenjem ugovora s domaćim i stranim naručiteljima bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora društva, mimo pravila ugovaranja, a za koje su znali da su štetni, počinili kazneno djelo sklapanja štetnih ugovora iz članka 294. Kaznenog zakona čime su Brodosplit oštetili za oko 71 milijun kuna.

Čudina, Kovač i Ordulj te Vuković terete se i za sklapanje niza ugovora između Brodosplita i Tehnološkog centra za pružanje usluga i nabavu roba, uz grubo kršenje Zakona o javnoj nabavi, a koji su naplaćeni premda veći broj ugovora nije ili je djelomično izvršen. Time su Tehnološkom centru, na štetu Brodosplita, priskrbili nepripadajuću materijalnu korist od 3,3 milijuna kuna.

Pročitajte više