Profesorica koja se smijala učenicima dok su dizali desnice više neće biti razrednica

Foto: SBplus

RAVNATELJ Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu Luka Mladinović donio je odluku o sankcijama profesorici Nives Romanjek, koja je na svojem Facebook profilu objavila fotografiju učenika završnog razreda te škole na kojoj nose crne majice s natpisom koji podsjeća na ustaški slogan "Za dom spremni", a dio učenika ima podignutu desnicu u nacistički pozdrav.

Budući CNC operateri nosili su crne majice s natpisom "Za norijadu spremni", ali i maskirne hlače te beretke, a na fotografiji je bila i njihova profesorica hrvatskog jezika Nives Romanjek, koja ih je sa smiješkom gledala sa strane također u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih hlača.

Romanjek je kasnije u medijskim istupima izjavljivala da je "posao odradila vrhunski i da tu nema ništa sporno". U razgovoru za Index upitala se pak "zar je sramota biti domoljub?".

"Zar je sramota biti domoljub? Zar je to sramota? Ja ne prodajem drogu. Ne prodajem oružje. Podučavam prema nastavnom kurikulumu. Meni je u programu hrvatska književnost", rekla je.

"Komentari su zlonamjerni i naslovi isto. Moja djeca uopće ne govore o politici niti sam im ikad spominjala politiku. Pa domoljublje je utkano u domaćoj književnosti. Učila sam ih da budu tolerantni, da budu dobri prema svakom čovjeku. Ovo je smijurija, čista smijurija...", rekla je još profesorica iz Broda.

Ravnatelj sankcionirao profesoricu, poslao priopćenje medijima

Danas popodne ravnatelj Mladinović medijima je uputio službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

''U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko–obrtničke škole od 25. svibnja 2022. godine, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu.

Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu.

Nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u našoj školi.

Ovim putem upućujem medijima ispriku i žaljenje u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole koju kao ravnatelj zastupam na neprimjerenim verbalnim istupima pojedinih djelatnika naše škole isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu SBplus", naveo je ravnatelj u priopćenju. 

Niz javnih osuda izazvala je zajednička fotografija koju je objavila razrednica Nives Romanjek na kojoj se smješka dok dio učenika drži visoko u zrak podignutu ruku. Nacistički pozdrav dijela učenika i vizualna aluzija na ustaštvo javno je osuđena nakon što je fotografija završila na stranicama medija.

Svako povezivanje s ustaškim režimom odmah je osudio je ravnatelj škole, a priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je najoštrije osudilo slučaj te zatražilo očitovanje škole.

Potom je postupak profesorice oštro osudila i pročelnica Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović. U slučaj se također uključilo Hrvatsko novinarsko društvo te stalo u obranu novinarke portala sbplus.hr Željke Gavranović koju je u krugu škole verbalno napao dio djelatnika i roditelja. 

Policijska uprava brodsko-posavska i dalje provodi izvide po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, vezano uz ovaj slučaj. Za Hinu je u utorak informaciju potvrdila glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić.

Pročitajte više