KBC Split: Preminuli Kanađanin je imao kronične bolesti srca i upalu pluća

Ilustracija: Miroslav Lelas/PIXSELL

OBDUKCIJA državljanina Kanade (69) koji je u splitskoj bolnici umro 11. svibnja pokazala je dva glavna nalaza: kroničnu hipertrofičnu bolest srca uz aterosklerotski izmijenjene krvne žile srca i upalu desne strane pluća, priopćeno je u utorak iz splitskog KBC-a.

Iz KBC-a napominju da su ti nalazi preliminarno izvješće, a konačni nalaz napravit će se uključujući nalaze patohistoloških preparata i ostalih pretraga. Na temelju svih relevantnih činjenica Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a Split izradit će stručno izvješće, obavijestili su danas iz splitskoga KBC-a.

Zbog sličnih problema je nedavno bio u bolnici u Londonu

Zamjenik ravnatelja splitskoga KBC-a Zenon Pogorelić izjavio je u petak da preliminarnim pregledom medicinske dokumentacije nisu pronađene pogreške u postupku prema kanadskom državljaninu koji je umro u četvrtak 11. svibnja. Pogorelić je tada rekao da je bolesnik dva mjeseca prije nego što je došao u Hrvatsku zbog istih problema otpušten iz bolnice u Londonu te da je odlučio putovati. 

"Došao je u Hrvatsku i dva puta je boravio u KBC-u Split, gdje je multidisciplinarno pregledan - pregledali su ga pulmolog, hematolog i kirurg te je napravljena brojna slikovna dijagnostika, ali nije pronađen nikakav uzrok nekog stanja koji bi doveo do naglog smrtnog ishoda bolesnika", rekao je Pogorelić.

Pao u zahodu u bolnici i slomio nogu

Dodao je da se stanje tog kanadskog državljanina pogoršalo 10. svibnja. Potvrdio je kako je pao u zahodu u bolnici i imao lakši prijelom noge, ali on nije zahtijevao operaciju. Ministarstvo zdravstva zatražilo je u petak žurno očitovanje KBC-a Split zbog njegove smrti.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva primila je obavijest o umrlom pacijentu u KBC-u Split te je ono zatražilo očitovanje bolnice na temelju kojega će zdravstvena inspekcija poduzeti daljnje korake.

Pročitajte više