Kćeri Dragoljuba Mihailovića uručeno očevo odličje

IZASLANSTVO američkih ratnih veterana uručila je u ponedjeljak u Beogradu kćeri Dragoljuba Draže Mihailovića, Gordani, Orden za zasluge, kojim je Mihailovića postumno odlikovao nekadašnji američki predsjednik Harry Truman 1948. godine, priopćio je Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića.

Mihailović je 1946. godine u Beogradu osuđen na smrt i pogubljen zbog ratnih zločina.

Visoko ratno odličje, kako je priopćio SPO, "vođa Ravnogorskog pokreta i zapovjednik Jugoslavenske vojske u domovini" dobio je zbog spašavanja više od 500 američkih avijatičara 1944. godine kao i zbog "velikog doprinosa pobjedi saveznika".

Draškovićeva stranka naime tvrdi da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu, jedan partizanski predvođen Josipom Brozom Titom i drugi četnički, predvođen Mihailovićem.

"Neki naši susjedi bili su poduzeli neshvatljivu kampanju s ciljem da SAD odustanu od predaje odličja generala Mihailovića. Sličnom kampanjom spriječena je svojedobno inicijativa američkih ratnih veterana i mnogih kongresmena da se generalu Mihailoviću podigne spomenik u Washingtonu", priopćio je SPO.

Beogradski dnevnik "Blic", u broju od ponedjeljka, tvrdio je da je američka administracija podlegla "pritiscima Hrvatske i Bosne i Hercegovine", te da stoga Trumanov orden dodijeljen Mihailoviću neće biti uručen njegovim potomcima na Dan pobjede nad fašizmom.



Pročitajte više