Kći preživjelog logoraša obilježila je dan u Jasenovcu. Od njene priče ledi se krv u žilama

Screenshot: Index

BRANKA Nešić, kći preživjelog logoraša Stanoja Nešića, sudjelovala je na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu. 

>> Kći preživjelog logoraša u Jasenovcu nosila Titovu sliku pa podigla šaku u partizanski pozdrav
 
Nešić je na komemoraciji na prsima nosila sliku Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog partizanskog pokreta koji je oslobodio Jasenovac. 

Ostavila snažan dojam na komemoraciji
 
Kad je na kraju komemoracije polagala vijenac, Nešić je prvo pozdravila partizanskim pozdravom, šakom stisnutom uz čelo, a potom se prekrižila njome.

Indexov reporter razgovarao je s njom kad je komemoracija završila. Od činjenica koje je iznijela svakoj razumnoj osobi sledit će se krv u žilama.
 

U razgovoru s novinarom Indexa kazala je kako joj je otac bio zatočen u logoru dvije godine i šest mjeseci. Preživio je proboj iz Jasenovca čija obljetnica se danas obilježava.

"On je u proboju, kad su ga uhapsili, imao 16 godina. Onda je odveden u Vinkovce gdje je jako maltretiran. U knjigama od Jasenovca ima sve zapisano, postoji njegovo svjedočenje, što je sve preživio", kazala je Nešić.
 
"Ima sve, kakve je torture pretrpio. Na žalost, zatražio je mirovinu i nije ju dobio. Onda je bio ljut na sve to i s 47 godina je preminuo", dodala je. 
 
Branka Nešić dobila 25 kuna za svaki dan koji je njen otac proveo u logoru
 
Tada 16-godišnji Stanoje Nešić je preživio proboj iz Jasenovca. Bio je jedan od 102 ljudi koliko ih je preživjelo proboj u koji ih je krenulo 767. U proboj zbog slabosti nije moglo krenuti 470 zatočenika Jasenovca, koji su svi pobijeni. Dan ranije ustaše su u Jasenovcu pobile 640 žena.

Popis preživjelih iz proboja
 
"Njemu se nisu javili, nije dobio plaketu ni ništa. Mi smo iz Bijelog Brda kod Osijeka i nismo imali mogućnosti da kupujemo novine u ono vrijeme kad se otvorilo spomen-područje. Tako da sam ja sada nakon toliko godina, on je umro 1975. godine, tražila da dobijem bar neku odštetu za njega, za bol koju je pretrpio. Nažalost, svi su me odbijali i onda sam poslala vladi i udruzi za zatočene i nestale i ljudska prava, ali ništa odaziva, a slala sam i u Ženevu", kazala je za Index Branka Nešić.
 
"Tek nakon šest ili sedam godina dobila sam od Bernardice, toliko je bilo u proračunu. Rečeno je da nema više novaca i dobio je 25 kuna po danu koji je proveo u logoru", dodala je.
 
Nešić je nakon polaganja vijenaca podigla šaku u partizanski pozdrav, a potom se prekrižila. Kaže da je tim činom htjela odati počast svima koji su bili uz njezinog oca. 
 

Pročitajte više