Kenija protjerala autora knjige u kojoj se kritizira Obama

JEROME CORSI, američki novinar poznat po bestseler-knjizi u kojoj se kritizira Barack Obama, bit će protjeran iz Kenije nakon pokušaja da knjigu promovira u toj afričkoj državi.

Corsi, čija je knjiga "Obama Nation: Leftist Politics and Cult of Personality" ("Nacija Obame: Ljevičarska politika i kult ličnosti") početkom kolovoza bila prva na listi najčitanijih knjiga New York Timesa, pritvoren je jutros nedugo nakon što je sletio u Nairobi odnosno ispred hotela gdje je trebao odsjesti. Kenijska vlada je tijekom popodneva priopćila kako će Corsi i članovi njegove pratnje biti protjerani, a kao razlog se navode "problemi s putovnicama".

Nedugo nakon što se vijest o uhićenju proširila Nairobijem, uprava Laico Regencyja, hotela gdje je bila zakazana javna promocija knjige, izdala je posebno priopćenje u kojem se tvrdi da "neće dozvoliti nikakve aktivnosti u kojima se krši zakon ili neopravdano blate javne ličnosti".

Demokratski senator Barack Obama uživa enormnu popularnost u svijetu, ali malo gdje kao u Keniji, s obzirom da mu se tamo rodio otac Barack Senior. Demokratski predsjednički kandidat je nekoliko puta boravio u postojbini svog oca, a posljednji put 2006. godine.

Međutim, malo tko vjeruje kako je povod za Corsijevo protjerivanje tehnički propust, odnosno popularnost Obame. Razlog bi se mogao pronaći u nekim detaljima knjige koji možda i nisu toliko zanimljivi američkoj, ali su više nego "pikantni" za kenijsku javnost.

Corsi, naime, u svojoj knjizi tvrdi kako je Obama pretprošle i prošle godine bio u bliskom kontaktu s tadašnjim kenijskim predsjedničkim kandidatom i trenutnim premijerom Railom Odingom. Dva političara - koja potječu iz istog plemena Luo - su sklopila pakt o međusobnom pomaganju, a Obama je, tvrdi Corsi, bio glavni savjetnik Odingi pri njegovom pokušaju da svrgne predsjednika Mwaija Kibakija.

Corsi nadalje tvrdi kako je Odingina strategija bila temeljena na raspirivanju plemenskih i etničkih strasti prema narodu Kikuyu, kao i na planu da se unaprijed ospori valjanost izbora u slučaju Kibakijeve pobjede. Nakon što je krajem 2007. Kibaki pobijedio, Odinga je uistinu osporio tu pobjedu, te je došlo do prosvjeda koji su eskalirali u krvave nerede na etničkoj i plemenskoj osnovi, odnosno etničko čišćenje u kojem je preko 500.000 ljudi moralo napustiti domove. Krvoproliće je završeno posredovanjem drugih afričkih država, odnosno dogovorom prema kojem je Odinga priznao Kibakijevu pobjedu u zamjenu za sudjelovanje u vladi nacionalnog jedinstva, odnosno mjesto premijera.

Corsi je, inače, osim po knjizi "Obama Nation" poznat i po knjizi "Unfit for Command" u kojoj je prije četiri godine kritizirao tadašnjeg demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja. U međuvremenu je Corsi postao i žestoki kritičar predsjednika Busha kao i republikanskog kandidata Johna McCaina koje optužuje za popustljivost prema muslimanskim teroristima, a prigrlio je i neke teorije zavjere vezane uz napade 11. rujna. Na izborima Corsi podržava Chucka Baldwina, kandidata male Ustavne stranke.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više