Kennedy: Kerry nudi nadu, ne strah

SENATOR Edward Kennedy, legenda američke demokratske stranke, rekao je u utorak kongresu svoje stranke kako Amerika treba Johna Kerryja kao predsjednika, a da je jedino čega se treba plašiti još četiri godine mandata predsjednika Busha.

Obraćajući se kongresu demokratske stranke u Bostonu Kennedy je kazao kako su ciljevi američkog naroda jednako visoki sada kao i prije više od 200 godina kada su osnivane Sjedinjene Države, ali da im predsjednik Bush nije dorastao.

"Ako ih Amerika danas ne uspijeva dosegnuti to nije zato što naši ideali trebaju zamjenu, to je zato što naš predsjednik treba zamjenu", rekao je Kennedy, čelnik jedne od najjačih američkih političkih dinastija čije je sjedište u Bostonu.

"John Kerry nudi nadu, ne strah", kazao je on podsjećajući na upozorenje predsjednika Franklina Roosevelta iz doba ekonomske krize da je jedino čega se Amerikanci trebaju bojati sam strah.

"Danas kažemo da jedino čega se moramo bojati je još četiri godine Georgea Busha", kazao je senator Kennedy.

Amerika treba Kerryja za predsjednika, rekao je on, nazvavši demokratskog kandidata "pravim čovjekom za svaku tešku zadaću" i pravim čelnikom za ovo povijesno razdoblje.

Službena tema druge večeri četverodnevnog kongresa demokratske stranke bila je "život posvećen službi naciji" kao dio napora da se definira i predstavi kandidata Kerryja još uvijek nepoznatog mnogim Amerikancima samo tri mjeseca prije predsjedničkih izbora. Jedan za drugim demokrati su hvalili Kerryja kao heroja iz Vijetnamskog rata, predanog tužitelja i dugogodišnjeg senatora.

Pokazujući novo jedinstvo demokratske stranke usmjerene na poraz predsjednika Busha, i kandidati koji su nisu dobili stranačku nominaciju Howard Dean, Richard Gephardt i Carol Mosely Braun su se svrstali uz Kerryja.

Kennedy je još jednom napao Bushovu odluku da krene u rat u Iraku, naglašavajući da je više od 900 pripadnika američkih oružanih snaga do sada za to platilo najvišu cijenu.

"Ova administracija je otuđila dugogodišnje saveznike. Umjesto da učini Ameriku sigurnijom, učinili su nas manje sigurnim. Učinili su težim dobijanje pravog rata protiv terorizma, rata protiv al Qaede", rekao je on.

U rijetkom primjeru jedinstva često nedisciplinirane stranke demokrati su u utorak jednoglasno odobrili neobvezujuću stranačku platformu koja naglašava jedinstveno usmjerenje na pobjedu nad predsjednikom Bushom.

Platforma optužuje Busha da je požurio u rat u Iraku bez odgovarajuće međunarodne potpore, ali i obećava jačanje vojnih i specijalnih snaga u toj zemlji. Mada su mnogi stranački aktivisti bili žestoko protiv rata u Iraku, platforma odražava Kerryjevo stajalište kako Amerika ne može dopustiti neuspjeh u toj regiji.

Dokument opisuje Bushovu vanjsku politiku kao "opasno neučinkovitu" i tvrdi da američka vlada može više učiniti u zaštiti zemlje od terorizma i traži da se Amerika usmjeri na stvaranje saveza u svijetu.

Pročitajte više