Kerry i Edwards počeli zajedničku kampanju

JOHN Kerry i John Edwards počeli su u srijedu zajedničku kampanju za Bijelu kuću, dan nakon što je Kerry objavio da je Edwardsa odabrao za potpredsjedničkog kandidata.

U prvom zajedničkom pojavljivanju u javnosti u svojstvu demokratskih kandidata za američkog predsjednika i potpredsjednika Kerry i Edwards su obećali kako će učiniti Sjedinjene Države snažnijima u zemlji i poštovanijima u svijetu.

Kerry je nastojao ukloniti sumnje da politički neiskusni Edwards nije spreman za mjesto potpredsjednika ma da je i sam ranije tijekom borbe za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata kritizirao njegovo neiskustvo, posebice u vanjskoj politici.

"Ovaj čovjek je spreman za svoj posao", rekao je Kerry na imanju svoje supruge u blizini Pittsburgha gdje su se on i Edwards pojavili okruženi svojim obiteljima.

Američki predsjednik George W. Bush je u srijedu također stavio u pitanje Edwardsovu spremnost za moguću novu dužnost u usporedbi s njegovim potpredsjednikom Richardom Cheneyom.

"Dick Cheney može biti predsjednik", rekao je Bush u Raleighu, Sjevernoj Carolini, odakle je Edwards podrijetlom.

Edwards je senator u prvom mandatu za Sjevernu Carolinu dok je Cheney dugogodišnji član Kongresa i bivši ministar obrane.

Na kritike republikanaca o Edwardsovu neiksustvu demokrati su uzvratili podsjećajući na predsjednika Busha prije nego što je postao predsjednik. Čelnik demokrata u američkom Senatu Tom Daschle branio je Edwardsovo političko iskustvo napominjući da on "ima mnogo više iskustva u Washingtonu nego što ga je imao George Bush prije četiri godine".

Demokrati očekuju da će Edwards, iskusan odvjetnik i odličan govornik, dati Kerryjevoj predizbornoj kampanji karizmu koja joj je do sada nedostajala te pomoći da se liberalni senator iz Massachusettsa približi konzervativnijim biračima s američkog juga koji je Bush dobio na prethodnim predsjedničkim izborima. Kerry također očekuje da ga Edwards, i sam podrijetlom iz radničke obitelji, učini prihvatljivijim radnicima i srednjoj klasi za koje se Edwards zauzima.

Prema istraživanju javnog mnijenja koje su proveli CNN/USA Today/Gallup, 70 posto Amerikanaca drži da je Kerry napravio dobar izbor odabravši Edwardsa za svog potpredsjedničkog kandidata.

Ipak, njih 55 posto drži njegovo ograničeno političko iskustvo za slabost. Istraživanje je također pokazalo da čak dvije trećine ispitanika smatra da Edwardsov izbor neće imati utjecaja na njihovo glasovanje na predsjedničkim izborima 2. studenoga.

Pročitajte više