Kerry optužio Busha da još uvijek nema plana za Irak

DEMOKRATSKI kandidat za američkog predsjednika John Kerrry optužio je u utorak navečer republikanskog predsjednika Georgea W. Busha da nije predložio plan za stabilizaciju Iraka na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

"Večeras, predsjednik je imao priliku reći američkom narodu koje mjere kani poduzeti kako bi stabilizirao stanje u Iraku. Nažalost, nije predložio ni najmanji precizni plan", rekao je Kerry u priopćenju objavljenom nakon konferencije.

Bush je u 17-minutnom govoru branio svoju strategiju u Iraku, a zatim je odgovarao na pitanja i, priznajući da je jedno bilo iznenađujuće, odgovorio je da se ne sjeća da je počinio neke pogreške nakon napada 11. rujna.

"Volio bih da sam to pitanje dobio napismeno ranije kako bih se za njega mogao pripremiti", rekao je Bush u šali.

"Ne želim zvučati kao da nisam griješio. Uvjeren sam da jesam. Ali zapravo nisam", rekao je Bush pošto je ponovio da su njegove odluke o invaziji na Afganistan i Irak dobre i da je uvjeren kako je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje.

"Naprotiv, predsjednik (Bush) je dao do znanja kako kani tvrdoglavo ostati pri istoj politici koja predstavlja veliku opasnost za američke vojnike i vrlo visoku cijenu za američke poreznike", optužuje je Kerry u svome priopćenju.

Bush je također rekao da nema "ništa novo" u dokumentu obavještajnih službi od 6. kolovoza 2001. s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti a u kojem se spominje mogućnost napada al Qaide.

Za kritičare je upravo taj dokument dokaz da je Bushova administracija mogla učintii više da spriječi napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon.

Pročitajte više