Kerry pobjeđuje, Edwards odustaje od utrke za kandidata

NAKON što se pokazalo da će senator John Kerry izgleda ostvariti odlučujuće pobjede u utorak na izborima u nizu američkih saveznih država za demokratskog kandidata za predsjednika senator John Edwards je odlučio odustati od daljnje utrke.

Prema rezultatima ispitivanja birača nakon glasovanja Kerry će pobijediti na primarnim izborima za demokratskog kandidata u Ohiou, Marylandu, Massachusettsu i Connecticutu što će samo ojačati njegov već stečeni status favorita.

Senator iz Massachusettsa može očekivati da će pobijediti ili osvojiti mnogo glasova u skoro svih 10 američkih država u kojima se u utorak održavaju izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Televizije CNN i NBC te novinska agencija Associated Press javili su da je Edwards, suočen s takvim očekivanjima, odlučio odustati od daljnje utrke za kandidata i da će tu svoju odluku objaviti u srijedu.

S odlaskom Edwardsa, Kerry više nema značajnih protivnika i praktički bi osigurao nominaciju demokratske stranke za predsjedničkog kanidata na stranačkom kongresu u srpnju.

Prije izbora u tzv. "Super utorak", najveći događaj na izborima kandidata, Kerry je već osvojio 18 od ukupno 20 do sada održanih natjecanja u američkim saveznim državama.

Odlučujuće za izbor Kerryja je to što demokratski birači smatraju da bi iskusni senator iz Massachusettsa mogao na predsjedničkim izborima u studenom ove godine pobijediti predsjednika Georgea W. Busha i vratiti Bijelu kuću u ruke demokrata.

Edwards bi u utorak mogao pobijediti u južnoj državi Georgiji, dok se očekuje da bivši guverner Vermonta Howard Dean, koji je već odustao od natjecanja, pobijedi u svojoj državi. Birališta su još otvorena u Kaliforniji, New Yorku i Rhode Islandu.

Pročitajte više