Kerry pobjednik u prvom ispitu za demokratskog kandidata

SENATOR John Kerry pobijedio je u ponedjeljak na prvom natjecanju za nominaciju demokratske stranke za kandidata za američkog predsjednika održanom u saveznoj državi Iowi.

S izvješćima iz 95 posto izbornih jedinica u Iowi, Kerry je dobio 37,9 posto delegata, iza njega je senator iz Sjeverne Caroline, John Edwards s 32 posto, bivši guverner Vermonta, Howard Dean je na trećem mjestu s 18,1 posto, a kongresnik iz Missourija, Richard Gephardt je završio na četvrtom mjestu s 10,5 posto.

Pobjeda na prvom glasovanju birača demokratske stranke u Iowi, za Kerryja, senatora iz Massachusettsa, je veliki poticaj za nastavak predizborne kampanje nakon što je prethodnih mjeseci zaostajao za svojim protivnicima.

Demokrati iz Iowe zadali su težak udarac Deanu, koji je do sada predvodio osmočlanu skupinu potencijalnih demokratskih kandidata za američkog predsjednika i već bio viđen kao protivnik predsjedniku Bushu na izborima u studenome ove godine.

Najveći gubitnik bi mogao biti Gephardt koji je morao pobijediti u Iowi kako bi se nastavio natjecati. Očekuje se da će ispasti iz dalje utrke za predsjednika nakon poraza na prvom ispitu koga demokrati žele za kandidata.

Izbori demokratskog kandidata u Iowi, a nakon toga i u drugim saveznim državama, američki su specifikum koji ne dopušta da to čini stranačko vodstvo nego to prepušta samim demokratima biračima.

Više od 100.000 demokrata nazočilo je u ponedjeljak navečer sastancima na oko 2.000 izbornih mjesta u Iowi na kojima su se javno opredijelili za jednog od kandidata i izabrali delegate za konvenciju demokratske stranke na razini države koji će morati podržati njihov izbor.

Biranje kandidata u Iowi značajno je jer može usmjeriti daljnje biranje u drugim američkim saveznim državama što slijede u narednih nekoliko mjeseci. Sljedeći izbori su u New Hampshireu 27. siječnja, a nakon toga 3. veljače svoga kandidata biraju demokrati u čak sedam američkih saveznih država.


Pročitajte više