Kerry uvrijedio republikance koji traže ispriku

DEMOKRATSKI kandidat za američkog predsjednika John Kerry uvrijedio je svoje republikanske protivnike nazvavši ih "nepoštenim", a kampanja predsjednika Busha zatražila je u četvrtak ispriku za tu "nedoličnu" ocjenu.

Kerry je izazvao uzbuđenje u srijedu nakon što je iz Chicaga satelitskom vezom razgovarao sa sindikalcima u Floridi. Po završetku on je kratko razgovarao sa sindikalcima u Chicagu dok je mikrofon još bio uključen odgovarajući na poticaj jednoga od njih da krene na Busha.

"Tek smo započeli borbu. Nastavit ćemo udarati. Ovi su dečki najnepoštenija...najlažljivija skupina ljudi koju sam ikada vidio", rekao je Kerry.

Predsjednik Bushove predizborne kampanje Mark Racicot zatražio je Kerryjevu ispriku. "Izjava senatora Kerryja...nedolična je za kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država", kazao je on.

Ništa nije pomoglo što je Kerryjev glasnogovornik kasnije pojasnio da senator iz Massachusettsa nije govorio o predsjedniku Bushu nego o napadačkom "stroju" republikanske stranke.

U početku nije bilo jasno da li je Kerry ove teške riječi izgovorio ne znajući da mu je mikrofon još uključen, jer je govorio tiho a tehničar je upravo uklanjao mikrofon.

Dužnosnik njegove kampanje David Wade raspršio je kasnije sve sumnje rekavši da je znao, ali da nije Busha nazvao nepoštenim nego republikance koji su u posljednje četiri godine pokrenuli "nepoštene, podmukle, osobne napade" na svoje protivnike. On je spomenuo montiranu fotografiju koja Kerryja pored glumice Jane Fonde na prosvjedu protiv Vijetnamskog rata premda je bio nekoliko redova iza nje.

Kerry, koji u četvrtak nastoji u Washingtonu dobiti potporu demokrata u američkom Kongresu, odbio je odgovoriti na pitanja novinara o incidentu.

Nakon što je Kerry prije desetak dana praktički osvojio nominaciju demokratske stranke za predsjedničkog kandidata nazvao ga je predsjednik Bush, čestitao mu i rekao da se veseli vatrenoj utrci, a Kerry je odvratio da se nada da će se predizborna kampanja držati političkih pitanja.

Ovaj slučaj, međutim, pokazuje da se obistinjuju predviđanja anlitičara da će zbog podijeljenosti američkog političkog tijela ova predsjednička utrka biti jedna od najružnijih do sada.

Pročitajte više