KERRY ŽELI SIGURNOSNU POLITIKU S VIŠE SAVEZNIŠTVA

Demokratski kandidat za američkog predsjednika John Kerry ocrtao je u četvrtak svoju politiku nacionalne sigurnosti koja bi u borbi protiv terorizma trebala osigurati više saveznika u svijetu.

Kerry je optužio predsjednika Georgea W. Busha da je potkopao američko vodstvo u svijetu požurivši u rat u Iraku i pri tome naštetio odnosima s drugim zemljama.

"Okrenuli su se sili prije nego je iscrpljena diplomacija", rekao je Kerry u Seattleu.

"Krenuli su sami kada je trebalo sastaviti kolektiv ... Oni su potkopali naslijeđe generacija američkog vodstva. To je ono što moramo obnoviti", rekao je Kerry u prvom od nekoliko govora koje će u okviru svoje predizborne kampanje posvetiti nacionalnoj sigurnosti.

Kerry je izložio četiri načela na kojima bi se temeljila njegova politika nacionalne sigurnosti ukoliko bude izabran za predsjednika na izborima 2. studenoga. To su uspostava novog savezništva SAD-a s drugim zemaljama, modernizacija američke vojske kako bi se suprotstavila terorističkim prijetnjama, bolja uporaba diplomatske, obavještajne i ekonomske moći, te oslobađanje SAD-a od ovisnosti o nafti s Bliskog istoka.

U svom govoru nije ponudio ništa novo u odnosu na ono što je već ranije rekao niti je pružio pojedinosti provedbe općenitih političkih zamisli.

Senator Kerry je podržao rezoluciju američkog Kongresa kojom je odobren napad na Irak, ali je nakon toga kritizirao vladu predsjednika Busha da nije na odgovarajući način privoljela saveznike da pomognu američke napore u Iraku.

Zauzeo se za veće sudjelovanje NATO-a u Iraku, pomoć u obuci iračkih snaga sigurnosti i međunarodnog povjerenika koji bi pomogao Iračanima da uspostave svoju vlast.

Senator iz Massachusettsa je kazao da će, ako bude izabran, njegov najvažniji sigurnosni cilj biti sprečavanje terorista da se domognu oružja za masovno uništavanje.

Kerryjev govor dolazi usred američkih problema u Iraku koji su pomogli da odobravanje načina na koji Bush obavlja posao predsjednika u američkoj javnosti padne ispod 50 posto. Demokratski kandidat se nada da će koristeći Bushove probleme moći pokazati kako bi bio bolji u zaštiti američke sigurnosti i borbi protiv terorizma.

Bush i Kerry prema istraživanjima javnoga mišljenja vode izjednačenu borbu za mjesto predsjednika na izborima u studenome.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više