Kerum gradskim novcem spašava firmu Josipovićevog rođaka od Bajićeve supruge

SVEGA tri dana uoči prošlotjednog dolaska predsjednika Ive Josipovića u Split, Kerum je odlučio da sa 750 tisuća kuna potpomogne Runjićeve večeri producentske kuće Skalinada. Danas je prijedlog jednoglasno usvojen na Gradskom vijeću, Runjićeve večeri postale su manifestacija od interesa za Grad Split tako da će besplatno koristiti atraktivan gradski prostor te dobiti po 250 tisuća kuna godišnje za organizaciju iduće tri godine. 

Novac će odlično doći jer se Skalinada našla u velikom škripcu zbog izgubljene tužbe protiv Grada Splita. Radi se o sporu starom 13 godina. Zdenko Runjić je sudski zatražio nešto više od milijun DEM zbog povrede obaveza iz Ugovora za Splitski festival iz razdoblja 1993. - 1996. godina. U to doba, Runjić je na Zvončacu organizirao Melodije hrvatskog Jadrana, Grad je na Prokurativama imao svoj festival. 

Skalinada mora platiti 630 tisuća kuna uredu supruge Mladena Bajića

Nakon niza godina parničenja, Skalinada je izgubila i sada treba platiti 630 tisuća kuna odvjetničkom uredu koji je zastupao Grad Split. Radi se sasvim slučajno o uredu supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Kako bi Grad Split izašao u ovoj teškoj situaciji u susret, nije bilo druge do pomoći Skalinadi. Pa je tako Kerum donio odluku da se unatoč financijskoj stisci i praznoj blagajni Grad isprsi koliko god je to moguće. Onda mu je u goste stigao Josipović. Prvi put. Nije da do tada nije dolazio u Split. Jest. Ali mu do druženja s Kerumom nije bilo.

Sastanak bez povoda i svrhe

Svi su se pitali odakle odjednom Josipoviću interes da "vižita" Keruma i upozna se sa razvojnim projektima grada, odnosno, Keruma. Malo su prošetali po Zapadnoj obali, družili se u bašti hotela Bellevue, razgovarali o krizi... Djelovalo je kao sastanak bez povoda i svrhe. Možda ipak ne?

Predsjedniku Josipoviću Runjićeve večeri nisu novina. I prije no što je postao predsjednik države, manifestaciju je od samih početaka pohodio kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Nije to jedina poveznica. Ivo Josipović radi u Skalinadi, no ne radi se, dakako, o predsjedniku, već o njegovom rođaku, imenjaku i prezimenjaku. Da nije možda i to makar malo potpomoglo uspostavljanju kvalitetnijih veza na relaciji predsjednik države - gradonačelnik Splita?

"Jesmo rođaci, ali je Grad Split i prije pomagao"

Josipović iz Skalinade nasmijao se kada je čuo našu tezu. "Ma nema vam to nikakve veze. Ja i predsjednik smo rođaci, ali Grad Split i ranije je pomagao Runjićeve večeri, i to sa značajnijim sredstvima, od ovih koja su danas usvojena na Gradskom vijeću", kazao nam je.

No, istina je i da Josipović u više do godinu i pol mandata nije nikako dolazio kod Keruma, gradonačelnika drugog hrvatskog grada. "Pa i red je bio da predsjednik države dođe do gradonačelnika Splita. To ipak ima svoju težinu i na korist je grada", kaže nam dugogodišnji suradnik pokojnog Zdenka Runjića.

Jedva spajaju kraj s krajem

Josipović kaže da ih je rješenje Trgovačkog suda u Splitu o plaćanju 630 tisuća kuna parničnih troškova dovelo u velike probleme. "Pa kako ne. Mi smo mala producentska kuća koja jedva sastavlja kraj s krajem, problem bi to bio i većima od nas", kaže Josipović. Tvrdi da će sve platiti. Najvjerojatnije u nekoliko obroka. Josipovići su iz Baške Vode, a Bajić iz obližnjih Brela. Možda i on kaže koju. Runjićeve večeri šteta bi bilo izgubiti. Kada se već Kerum tako založio, valjda će i drugi imati razumijevanja...

Svi izvukli korist

U svakom slučaju, iz ovoga su svi izvukli korist. Skalinada, koju će Grad valjda spasiti stečaja i gašenja, jer baš se tim pojmovima danas vijećnike upozorilo na tešku situaciju. Josipović, koji će i dalje moći pohoditi Runjićeve večeri i dodjeljivati glavnu nagradu na manifestaciji koju organizira njegov rođak. Dobro je prošao i Kerum, kojem je šetnja s Josipovićem dala dojam ozbiljnosti i političku težinu baš u najbolje vrijeme, pred izbore.

Pročitajte više