Kerum je razbio HDZ njihovim oružjem - primitivizmom i seljaklukom

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

ŠTETA što se država raspada pa je sva pažnja usmjerena na to. Kampanja u Splitu nikad nije bila bolja. Naravno, u najgorem mogućem smislu, ali na to smo već navikli. 

"Da je poviše Splita postavit šator, bija bi to najveći cirkus na svitu", Smojina  je navodna rečenica koju će svaki Splićanin stoput u životu kazati gostu kojeg treba očarati nekom pizdarijom. Doduše, svako drugo dalmatinsko mjesto uz more, od Trogira do Omiša, reći će da je Smoje baš za njih rekao svugdje primjenjivu izjavu. No, ovo što se posljednjih dana događa u Splitu izgleda kao da je neki nikad objavljeni Smojin scenarij Malog mista.

Kerum ukrao najjača oružja HDZ-a


A događa se to da je Željko Kerum duboko zagazio u HDZ-ov teritorij i ukrao im najjača oružja - primitivizam i seljakluk. Nemoćno se Opara koprca u Kerumovim suludim napadima, a HDZ-ovci valjda prvi put u povijesti gledaju kako se teško boriti protiv oružja kojeg su oni patentirali i redovito ga koriste već skoro 30 godina.

"Žalosno je što se na manifestaciji koja treba slaviti dostignuća hrvatskih dramskih pisaca i glumaca, prikazuje predstava koja vrijeđa osjećaje vjernika ne samo jedne vjeroispovijesti," rekao je Krstulović Opara o Frljićevoj predstavi koja je izazvala rijetko viđen prosvjed primitivaca i vjerskih fanatika ispod kazališta.

No, Kerum je otišao i korak dalje. Na dotičnom prosvjedu se pojavio s križem većim od Isusovog, na oduševljenje okupljene svjetine. I nije zaboravio kazati, bilo istina ili ne, da je Frljić prijatelj Nine Obuljen, a koja je pak stranačka kolegica Andre Krstulovića Opare.

Uzeo im je i Tuđmana i vjeru


No, to nije ni ono najgore. Kerum je HDZ potpuno razoružao uzevši im Tuđmana i vjeru. On je postavio kip Tuđmana, a Opara ga, uvjerava Kerum glasačko stado, nije ni želio. On je postavio križ na Marjanu kojeg opet Opara nije želio. Normalnom čovjeku to je suludo, HDZ-ovom glasaču to je argument.

Nije zaboravio Kerum udariti i na to što Opara naglašava da je fetivi Splićanin i koristi termine tipa "bičikleta" koji su i za vrijeme Marulića valjda bili stari. Time je Kerum svjesno pobudio one najniže lokalne antagonizme "Splićani protiv vlaja". Vlaji su, jasno, doseljenici iz unutrašnjosti. Naravno, nikome normalnom u 2017. godini ne bi trebalo biti bitno odakle se nekome ćaća spustio u Split. Ali gdje prestaje zdrava pamet, počinje HDZ.

Nemoćno gleda kulturnjak Opara kako mu Kerum krade ideje i glasove, sve jadan i malen pred silnim primitivizmom, sveopćim seljaklukom i najnižim populizmom kojim HDZ redovito osvaja sela, gradove, županije i državu.

HDZ-ov čuvar kipova protiv čovjeka koji vrti janjce


Probao je HDZ-ov čuvar kipova uzvratiti i vratiti barem dio izgubljenog terena. Obećava tako HDZ balotaški teren u svakom splitskom kvartu. Ali, Kerum može bolje. Ako treba, u Marmontovoj će organizirati i borbe bikova.

Dok je Opara zarobljen stranačkim okvirima koji, čak i u kontekstu HDZ-a, nalažu da treba postojati kakva takva kultura, Kerum je potpuno nesputan. Vrti janjce, priča s ljudima, psuje novinare i maše s prozora kao papa - Kerum možda nije HDZ-ov kandidat, ali jest mokri san svakog HDZ-ovca.
 
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više