Kerume, daj blagajnicama da sjednu!

ŽENSKA mreža Hrvatska, u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) i Hrvatskom udrugom sindikata (HUS), organizirala je danas prosvjednu povorku povodom Međunarodnog dana žena.

"Mama, opet radiš prekovremeno", "Stop viklerima" i "Platiti i ograničiti prekovremeni rad" samo su neke od parola koje su nosili prosvjednici, s namjerom da na ovaj dan senzibiliziraju javnost na probleme žena u današnjici. Prosvjed je organiziran pod motom "100 godina ženske borbe, 100 godina neispunjenih zahtjeva".

Povorka se kretala od Tratinske do Cvjetnog trga, a počela je od trgovine Kerum, gdje je blagajnicama uručen stolac. Time su prosvjednici vlasniku trgovine Željku Kerumu željele poručiti da svojim uposlenicama dopusti da sjednu tijekom radnog vremena.

Predsjednica SSSH Ana Knežević kazala je kako traže izmjenu Zakona o radu i ograničavanje trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme na godinu dana, podsjetivši kako se 85 posto svih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme, a 80 posto njih sklapa se sa ženama.

"Neki poslodavci ženama dijele anti-baby pilule"

Kazala je kako žene ne mogu biti majke, budući da ih se prilikom zapošljavanja pita o tome hoće li se udati i planiraju li imati djecu. Neki poslodavci ženama dijele anti-baby pilule, kazala je Knežević.

Čelnik NHS-a Krešimir Sever kazao je kako ćemo o istoj statistici koja donosi podatke o tome koliko žena radi, koliko ih je nezaposleno, koliki je broj ugovora na određeno vrijeme te gdje se sve krše ženska prava, vjerojatno govoriti i iduće godine. Sve to, kazao je, govori o stanju u hrvatskom društvu.

Na Cvjetnom trgu dijelili su se i leci u kojima se podsjeća kako su žene još uvijek manjina među zaposlenima. One koje rade, stoji također u letku, prosječno imaju 11 posto manju plaću od muškaraca. Starosna je mirovina žena 19,8 posto niža od mirovine muškarca.

K.C.
Foto: Glas Dlamacije

Pročitajte više