KHATAMI: U IRANSKIM ZATVORIMA JOŠ UVIJEK SE DRŽE DISIDENTI

Iranski predsjednik Mohamad Khatami u utorak je izjavio da se u iranskim zatvorima u zatočeništvu još uvijek drže disidenti, izvijestila je u utorak studentska novinska agencija ISNA.

"Mogu potvrditi da imamo političke zatvorenike koji se u zatvorima nalaze zbog njihovih političkih uvjerenja", rekao je Khatami tijekom susreta s mladim Irancima u Teheranu. Khatamija su ranije kritizirali zbog njegove izjave kako u Iranu nema političkih zatvorenika, te zbog nemogućnosti da se suprotstavi tvrdolinijaškom kleru.

"Nikad nisam kazao kako u Iranu nema političkih zatvorenika i oštro sam prosvjedovao zbog njihova smještaja u zatvor. Kao predsjednik ne mogu djelovati kao oporbeni aktivist, unatoč tomu što mi se često ne sviđa ono što se događa oko mene", rekao je.

U skladu s iranskim ustavom, u toj zemlji konačnu odluku o državnim pitanjima ima vrhovni duhovni vođa, što znači da je Khatami nemoćan kada je riječ o eventualnom pokušaju da se usprotivi političkim uhićenjima u zemlji.

Prema izvješću UN-ova Ureda za obranu ljudskih prava u iranskim se zatvorima nalazi 26 disidenata, no reformistički krugovi tvrde da je njihov broj puno veći.

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više