Kibernetički napad na albanski parlament. "Hakeri su htjeli izbrisati podatke"

Ilustracija: Shutterstock

Albanski parlament izvijestio je da je jučer pretrpio kibernetički napad te da su hakeri pokušavali ući u podatke parlamenta i izbrisati ih. "Zato je rad parlamenta bio privremeno zaustavljen", izvijestili su, piše ABC News.

U priopćenju se navodi da jučerašnji kibernetički napad nije došao do podataka sustava, dodajući da stručnjaci rade na otkrivanju posljedica koje bi napad mogao imati. Rečeno je da će se usluge nastaviti kasnije.

Lokalni mediji izvijestili su da su davatelj usluga mobilne telefonije i jedna aviokompanija također jučer bili meta kibernetičkog napada hakera sa sjedištem u Iranu, pod nazivom Homeland Justice. Ta informacija se ne može neovisno potvrditi.

Kibernetički napad na Albaniju 2022.

Albanija je pretrpjela kibernetički napad u srpnju 2022. za koji su vlada i multinacionalne tehnološke tvrtke okrivile iransko ministarstvo vanjskih poslova. Vjeruje se da je to odmazda za Albaniju koja je pružila utočište članovima iranske oporbene skupine Mujahedeen-e-Khalq (MEK). Zbog napada je vlada prekinula diplomatske odnose s Iranom dva mjeseca kasnije.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je da Teheran stoji iza napada na internetske stranice albanske vlade i istaknulo da je Iran pretrpio kibernetičke napade MEK-a. U lipnju su albanske vlasti pretresle kamp za prognane članove MEK-a kako bi zaplijenile računalne uređaje koji su navodno povezani sa zabranjenim političkim aktivnostima, piše ABC.

U Albaniji je od 2013. smješteno oko 2500 iranskih prognanika. Oni se ne bi smjeli baviti političkim aktivnostima i moraju se pridržavati zakona zemlje.

Sjedinjene Države, NATO i Europska unija su u slučaju MEK-a podržali Albaniju.

Pročitajte više