Kim Jong-Il sprema se u posjet Kini

SJEVERNO-korejski čelnik Kim Jong-il vjerojatno će posjetiti Kinu ovog mjeseca kako bi zatražio hranu i gospodarsku pomoć kao i savjet kineskih čelnika u svezi sa sve većom izolacijom svoje zemlje, izjavili su u petak diplomatski izvori.

Očekuje se da će Kim doputovati u posjet Kini na nekoliko dana sredinom prosinca kako bi razgovarao s njezinim odlazećim i novim čelnicima, rekli su za Reuters izvori koji su željeli ostati anonimni.

Sjevernokorejski čelnik posjetit će Kinu upravo u vrijeme kada je Pjongjang suočen sa sve većim pritiskom zemalja iz cijeloga svijeta, uključujući Kinu, koje traže da odustane od programa za razvoj nuklearnog oružja.

´Glavni tajnik Kim Jong-il posjetit će Kinu vjerojatno sredinom prosinca i ubrzo nakon predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji (19. prosinca)´, rekao je jedan izvor.

´Glavna svrha njegova posjeta je osigurati hranu i gospodarsku pomoć´, rekao je izvor.

Drugi diplomatski izvor je izjavio da će Kim tražiti savjet kineskih čelnika o tome kako poboljšati odnose s međunarodnom zajednicom, posebice nakon što su SAD i njezine saveznice priopćile da planiraju prekinuti opskrbu Sjeverne Koreje naftom.

Pročitajte više