Kim Jong-Il želi ugostiti Njujoršku filharmoniju

JEDAN od najuglednijih orkestara na svijetu, Njujorška filharmonija, je preko sjevernokorejskog Ministarstva kulture dobila službeni poziv da posjeti tu državu.

Sjeverna Koreja, čiji je staljinistički vođa Kim Jong-Il tu državu učinio najizoliranijom na svijetu, će tako po prvi put ugostiti orkestar iz Sjedinjenih Država, s kojima je još uvijek službeno u ratu.

Eric Latzky, glasnogovornik Filharmonije, rekao je da je poziv "neobičan" te da će se razmisliti o tome treba li ga prihvatiti.

Sean McCormack, glasnogovornik američkog State Departmenta, izjavio je da "ne vidi razloga zašto se poziv ne bi prihvatio", odnosno da je na samoj Filharmoniji da odluči želi li gostovati. S druge strane je dodao da sumnja kako će "obični građani Sjeverne Koreje imati prilike slušati Filharmoniju".

Latzky je, pak, rekao da Filharmonija "cijeni" poziv sjevernokorejskog režima te da će gostovanje u Pjongangu, ako do njega dođe, najvjerojatnije biti početkom sljedeće godine kada Filharmonija bude išla na veliku istočnoazijsku turneju.

D.A.

Pročitajte više