Kina bi mogla ratificirati CTBT

KINA bi mogla ratificirati Sporazum o zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), rekao je Wolfgang Hoffman, glavni tajnik 3. konferencije za provedbu CTBT-a, koja je otvorena u srijedu u Beču.

"Oni (Kinezi) su, čini se, spremni ratificirati" sporazum, rekao je Hoffman. "Taj sam dojam stekao tijekom razgovora koje sam u srpnju u Pekingu vodio s kineskim civilnim i vojnim dužnosnicima", rekao je.

"Pitanje nije više hoće li Kinezi potpisati CTBT, već kada" će to učiniti, rekao je jedan neimovani izvor blizak konferenciji.

Kinesko izaslanstvo na konferenciji odbilo je komentirati te izjave.

Kina je, uz Sjedinjene Države, jedna od dviju nuklearnih sila koje su potpisale sporazum a još ga nisu ratificirale.

Opća skupština UN-a CTBT je usvojila prije sedam godina, 24. rujna 1996. godine.

Da bi stupio na snagu, CTBT moraju ratificirati 44 zemlje koje posjeduju nuklearnu tehnologiju. Dosad je to učinilo njih 32, uključujući samo tri od glavnih nuklearnih sila - Francusku, Veliku Britaniju i Rusiju.

Sudbina CTBT-a, koji bi trebao prekinuti nuklearne pokuse u svijetu, kojih je od 1945. bilo više od 2.000, zbog toga je i dalje neizvjesna, a zbog odbijanja Sjedinjenih Država da ga ratificiraju sporazum možda i nikada ne stupi na snagu.

Među zemljama koje još nisu ratificirale sporazum nalaze se i Indija, Iran i Izrael. Pakistan i Sjeverna Koreja nisu ga ni potpisali ni ratificirali.

CTBT je potpisalo ukupno 168 zemalja, a 104 su ga ratificirale.

Pročitajte više