UKRAJINA

Kina i dalje odbija nazvati ruski napad invazijom

Foto: EPA

DUGOGODIŠNJI ruski saveznik Kina još uvijek odbija osuditi Rusiju, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbija nazvati rusku akciju protiv Ukrajine invazijom.

Na dnevnom brifingu za vijesti u Pekingu glasnogovornik Wang Wenbin ponovio je stav Kine da, iako poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, također razumije legitimnu zabrinutost Rusije o sigurnosnim pitanjima.

Još se ne zna hoće li Kinezi priznati separatiste

Dodao je da Kina još uvijek priznaje Ukrajinu kao legitimnu državu i vjeruje da se vrata političkog rješenja u Ukrajini još uvijek nisu zatvorila, ali nije dao prijedloge kako bi se dijalog mogao odvijati. Također nije rekao hoće li Peking priznati samoproglašene odcijepljene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

BBC je zatražio odgovor na komentar američkog predsjednika Joea Bidena da će svaka nacija koja podržava agresiju Rusije u Ukrajini biti umrljana udruživanjem.

Wang je odgovorio da je zemlja čija će reputacija biti umrljana ona koja se miješala u unutarnje stvari drugih naroda u ime ljudskih prava i koja je nastavila voditi ratove. Što se tiče sankcija, rekao je da je od 2011. SAD uveo više od sto sankcija Rusiji, ali one nisu djelovale, te da bi sankcije samo prouzročile patnju.

Pročitajte više