Kina, Japan i Južna Koreja surađivat će oko Sjeverne Koreje

ČELNICI Kine, Japana i Južne Koreje u ponedjeljak su se dogovorili pojačati suradnju u rješavanju krize oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa kao i poboljšati sigurnosne i gospodarske veze.

"Akcijska strategija" izdana u glavnome gradu Laosa nakon sastanka kineskoga premijera Wena Jiabaoa, japanskoga premijera Junichira Koizumija i južnokorejskoga predsjednika Roha Moo-hyuna, još najavljuje tješnju suradnju u pitanjima energetske sigurnosti u regiji.

"Te će tri zemlje zagovarati tješnju suradnju i konzultacije radi mirne denuklearizacije korejskoga poluotoka i to pregovorima šest strana", kaže se u tom dokumentu.

Cijeli niz novinskih tekstova sugerirao je da bi se pregovori SAD-a, dviju Koreja, Kine, Japana i Rusije mogli uskoro nastaviti, ali nije objavljen točan datum početka novoga kruga pregovora.

U subotu su ministri vanjskih poslova iz Kine, Japana i Južne Koreje izrazili nadu da će se razgovori održati do kraja godine i dogovorili su se da će pojačati diplomatske napore da se službeni Pjongjang vrati za pregovarački stol.

Pročitajte više