Propada još jedan nekretninski gigant. To je užasna vijest za Kinu

Foto: EPA

Kineska nekretninska kompanija Country Garden priopćila je da je protiv nje podnesen zahtjev za likvidaciju zbog neplaćanja kredita od 205 milijuna dolara, što otežava izglede za sanaciju duga i potkopava napore Pekinga da vrati povjerenje u nekretninski sektor, piše Reuters.

Country Garden u podnesku hongkonškoj burzi navodi da će se odlučno suprotstaviti zahtjevu vjerovnika Ever Credit Limiteda, podružnice Kingboarda uvrštene na burzu u Hong Kongu. Sudsko ročište zakazano je za 17. svibnja. Dionice Country Gardena u Hong Kongu pale su 11% tijekom poslijepodneva u srijedu. Dionice ove kompanije izgubile su preko 70% vrijednosti u prošlih 12 mjeseci.

Zahtjev za likvidacijom vjerojatno će potaknuti zabrinutost kupaca nekretnina i vjerovnika zbog dužničke krize kineskog sektora nekretnina u trenutku kada Peking pokušava ojačati povjerenje u industriju koja čini četvrtinu kineskog BDP-a.

Pogoršanje nekretninske krize

Likvidacija Country Gardena pogoršala bi nekretninsku krizu, dodatno opteretila kineske zajmodavce i mogla bi odgoditi oporavak ne samo tržišta nekretnina nego i cjelokupnog kineskog gospodarstva. Zahtjev dolazi mjesec dana nakon što je China Evergrande Groupu, najzaduženijoj svjetskoj nekretninskoj kompaniji s više od 300 milijardi dolara obveza, sud u Hong Kongu naredio likvidaciju.

Evergrande se sada suočava s kompliciranim procesom restrukturiranja za koji neki investitori misle da bi mogao trajati više od desetljeća. Kineski sektor nekretnina, glavna uzdanica drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, teturao je iz jedne krize u drugu od 2021. godine nakon što je regulatorno gušenje gradnje potaknute dugovima izazvalo smanjenje likvidnosti.

Niz kompanija u međuvremenu nije platio svoje obaveze, a mnoge su pokrenule ili su u procesu pokretanja procesa restrukturiranja duga kako bi izbjegle suočavanje sa stečajem ili likvidacijskim postupkom. Podnošenjem zahtjeva za likvidacijom vjerovnici vrše pritisak na nekretninske kompanije koje nisu donijele smislene planove restrukturiranja, ističe Nicholas Chen, analitičar iz CreditSightsa.

"Čak i kad bi Country Garden otišao u likvidaciju, sumnjamo da bi strani vjerovnici izvukli mnogo, s obzirom na strukturnu podređenost offshore vlasnika obveznica te na činjenicu da se većina imovine zaduženih kompanija nalazi u Kini", rekao je Chen.

Cijene stanova i dalje padaju

Cijene novih stanova u Kini nastavile su padati u siječnju. Iako su najveći gradovi zabilježili određenu stabilizaciju, silazni trend diljem zemlje nastavio se unatoč naporima Pekinga da oživi potražnju. Mnogi interesenti odgađaju kupnju jer zaduženi poduzetnici odugovlače ili obustavljaju izgradnju novih stambenih projekata.

Proces restrukturiranja duga Country Gardena, koji se ubrzao posljednjih tjedana zbog offshore duga od 11 milijardi dolara koji očito neće biti plaćen, mogao bi biti poremećen zahtjevom za likvidacijom ako natjera druge vjerovnike da dvaput razmisle o nagodbi.

Nekretninska kompanija je odredila KPMG i odvjetničku tvrtku Sidley Austin kao savjetnike koji će ispitati strukturu kapitala i poziciju likvidnosti te formulirati ono što je nazvao "holističkim" rješenjem.

U listopadu prošle godine Country Garden je propustio isplatiti obveznice u iznosu od 15 milijuna dolara, pa je formirana takozvana ad hoc grupa vlasnika obveznica koja se sastoji od međunarodnih vjerovnika. Nije poznato jesu li započeli razgovori o restrukturiranju. Kompanija na krajem lipnja 2023. imala ukupne obveze od 1,36 bilijuna juana (188,9 milijardi dolara), a ukupna vrijednost imovine bila je 1,43 bilijuna juana.

"Country Gardenu je trebalo predugo vremena, mijenjali su se konzultanti, tako da ne čudi što ljudi gube strpljenje i preferiraju likvidaciju", rekao je Reutersu jedan investitor u dolarske obveznice Country Gardena.

"Radikalne akcije"

Investitor nije mogao biti identificiran jer mu nije bilo dopušteno govoriti za medije.

Country Garden je u svom podnesku naveo da će nastaviti "proaktivno komunicirati i raditi sa svojim offshore vjerovnicima na planu restrukturiranja" jer želi tržištu objaviti dogovorene uvjete što je prije moguće.

"Radikalne akcije jednog vjerovnika neće imati značajan utjecaj na zajamčeno dovršenje zgrada naše tvrtke, normalno poslovanje i cjelokupno restrukturiranje inozemnih dugova", stoji u izjavi za Reuters.

Investicijski holding Kingboard u listopadu je postao jedna od prvih kompanija koje su pokrenule pravni postupak protiv Country Gardena, kada je njena podružnica Ever Credit, koja potražuje 204,5 milijuna dolara, izdala zahtjev za povratom.

Početkom ove godine menadžment Country Gardena upozorio je da će kinesko tržište nekretnina ostati slabo 2024. i da bi se tvrtka mogla suočiti s više ozbiljnijih izazova. Country Garden nedavno je također pojačao raspolaganje svojom imovinom u inozemstvu kako bi prikupio sredstva, prodavši u siječnju svoj udio u posljednjem australskom projektu i stavivši na prodaju stambeni kompleks u istočnom Londonu.

Pročitajte više