Kina ljuta zbog susreta njemačkog šefa diplomacije s hongkonškim aktivistom

Foto: EPA

KINA je danas izrazila ogorčenost nakon što se njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sastao s istaknutim hongkonškim aktivistom Joshuom Wongom, priopćivši da nijedna druga zemlja nema pravo miješati se u unutarnja pitanja Kine. 

Wong se s Maasom sastao jučer u Berlinu na događaju koji je organizirao njemački list Bild.

Nakon što je u nedjelju bio zadržan u hongkonškoj zračnoj luci zbog navodnog kršenja odredbi puštanja na slobodu uz jamčevinu, Wong je jučer kasno navečer doputovao u Berlin gdje je izjavio da će "nastaviti svoju borbu za slobodne izbore".

Susret Wonga i Maasa održao se u nezgodnom trenutku budući da je kancelarka Angela Merkel posjetila Peking prošli tjedan.

Oštra reakcija Kine 

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je na brifingu za novinare da je Kina "krajnje nezadovoljna" i odlučno se protivi tome da Njemačka dopušta Wongov posjet i susret s njemačkim šefom diplomacije. 

Istaknula je da je Kina već uložila oštar prosvjed njemačkoj strani. 

"Hong Kong je unutarnje pitanje Kine i nijedna strana vlada, organizacija ili pojedinac nemaju pravo miješati se", dodala je.

Hua je izjavila da je Merkel tijekom posjeta Pekingu jasno rekla da se protivi nasilju i podupire "jednu zemlju, dva sustava".

"Ne možemo ne zapitati se koja je svrha toga da je njemačka strana dopustila Joshui Wongu da u ovom trenutku dođe u Njemačku i sastane se s ministrom Maasom", dodala je. 

Kina je pozvala Njemačku da poštuje svoja obećanja te da izbjegava slanje pogrešnih poruka separatističkim snagama u Hong Kongu.

Pročitajte više