Kina na proslavi pokazala svu svoju snagu

DILJEM Kine se danas obilježava 60. obljetnicu proglašenja Narodne Republike Kine. U glavnom gradu Pekingu je organizirana velika vojna parada na kojoj je prikazano najmodernije naoružanje koje Kina posjeduje. Međunarodnu javnost najviše je zainteresirao dio ceremoniju na kojem je kineska vojska pokazala nove balističke rakete dongfeng-31 koje mogu nositi bojeve glave i imaju doseg 11 tisuća kilometara.

Cilj cijelog mimohoda je pokazivanje sveukupne kineske snage. Čak i sam vatromet koji je u trajanju od 30 minuta označavao kraj službene ceremonije je bio dvostruko veći od onoga koji je u Pekingu organiziran na otvaranju Olimpijskih igara.

>Kina svečano slavi 60. obljetnicu komunizma

Organizacija cijele svečanosti je bila organizirana do posljednjeg detalja. Uoči današnje svečanosti ulice u Pekingu su bile oblijepljene obavijestima upozorenja, ali i "očišćene" beskućnika i onih koje "nije lijepo vidjeti na jednoj takvoj svečanosti". Kineske vlasti nisu nište prepustile slučaju, pa je čak i osigurano lijepo vrijeme. Naime, posebnim letjelicama je od oblaka čišćeno nebo iznad Pekinga, prenosi AFP.

U svečanoj paradi je sudjelovalo oko 100 tisuća odraslih stanovnika Pekinga i 80 tisuća učenika koji su plakatima, slikama i plesom prikazivali događaje u povijesti države. Predstavu moći, jedinstva i uspjeha je s tribina promatralo 30 tisuća ljudi, a ostali su je gledali preko malih ekrana.

Pročitajte više