Kina ne popušta Googleu, spor se zahuktava



KINA neće popustiti Googleu u svađi oko cenzure, ali se ipak trudi spriječiti da taj spor našteti poslovnoj klimi i odnosima sa SAD-om. Ipak, ne pokazuju nikakve znakove da su spremni ublažiti svoju kontrolu nad internetom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Yao Jian rekao je da američko-kineski trgovinski odnosi neće trpjeti zbog spora. "Kina će strogo prihvatiti politiku otvorenosti i dobre poslovne klime. Napominjemo da strane tvrtke, među njima i Google, trebaju poštovati međunarodne standarde i poštivati lokalne zakone i pravila, te lokalnu kulturu", rekao je on.

Bijela kuća u međuvremenu je pohvalila Googleovu odluku da prestane cenzurirati rezultate pretrage na kineskim serverima, nakon što je tvrtka otkrila upad u Gmail račune nevladinih aktivista i pokušaj upadanja u račune najmanje 20 tvrtki.

Naizgled sve normalno

U međuvremenu, Google tvrdi da je sve normalno, ali drugi izvori pričaju o tome kako su Googleovi programeri izgubili vezu sa sjedištem u Kaliforniji, dok je sam Google kupio 200 kino karata za svoje zaposlenike koji žele gledati film Avatar.

Google je ovaj tjedan jasno obznanio svoju namjeru da više neće prihvaćati cenzuru rezultata pretraživanja, i zaprijetio se da će, ukoliko ne postigne nekakav dogovor s kineskom vladom, zatvoriti svoje urede u Kini i ugasiti Google.cn. Na Google.cn rezultatima pretrage slika jučer su se pojavile fotografije poznatog masakra kineskih studenata na trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine. Taj incident nije cenzuriran samo na internetu, nego u Kini vlada praktički potpuna cenzura njegovog spominjanja. Google kaže kako i dalje cenzurira rezultate pretrage, a pojavljivanje slika nije namjerno.

Postaje vruće

Tvrtka za sigurnost računala McAfee jučer je objavila rezultate svoje istrage o kineskim incidentima. Po istrazi, hakeri koji su pokušali upasti u račune javnih tvrtki učinili su to preko greške u Microsoftovom browseru Internet Explorer. Microsoft je priznao grešku i rekao da se problem može ispraviti ako se razina internet sigurnosti u Exploreru postavi na "visoko".

Google je siguran da su napadi na Gmail došli iz Kine, ali još uvijek nema podatke koji bi dokazali da je napad povezan s kineskom vladom. Tvrtaka IDefense objavila je kako su njihovi anonimni izvori potvrdili da su napadi došli od "jednog izvora, povezanog s kineskom državom ili njenim posrednicima".

Pročitajte više