KINA: PORAST SMRTI OD ATIPIČNE UPALE PLUĆA; UZBUNA U BOLNICAMA

Kina je u srijedu objavila da je epidemija atipične upale pluća teža no što se mislilo, s najmanje 31 umrlom osobom, a zdravstvene su vlasti proglasile uzbunu u bolnicama u Pekingu.

Vlada južne provincije Guangong, koja graniči s Hong Kongom, priopćila je da su do kraja veljače od te bolesti umrle 24 osobe u glavnom gradu Guangzou, te još sedam u ostalih šest gradova u provinciji.

Ukupno su zaražene 792 osobe, stoji u priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija sumnja da je bolest povezana s misterioznom upalom pluća, od koje je diljem svijeta dosad umrlo 19 osoba, a njezino širenje se nastavlja.

Ministarstvo zdravstva tvrdi da u Pekingu nema zaraženih, iako je potvrdilo da je u gradu umrlo dvoje ljudi, koji su živjeli izvan glavnog kineskog grada.

No, bojeći se moguće panike, gradske su vlasti diskretno stavile bolnice u stanje pune pripravnosti i izradile plan za sprečavanje širenja bolesti u tom gradu s 14 milijuna stanovnika.

Atipična upala pluća proširila se na Hong Kong, Vijetnam, Singapur, Kanadu i Njemačku, gdje je zaraženo oko 500 ljudi. Računa se da je ukupno u svijetu zaraženo preko preko 1000 ljudi. Sumnjivi slučajevi prijavljeni su i u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Australiji. U Hong Kongu je dosad umrlo 11 ljudi, u Vijetnamu četvoro, u Kanadi troje, a u Singapuru jedna oboljela osoba.



(Hina) bcav br

Pročitajte više