Kina poručila SAD-u da se ne miješa u Hong Kong

KINESKO ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u nedjelju Sjedinjenim državama da se prestane miješati u unutrašnje stvari Hong Konga, upozorivši svjetski silu da bi svojim potezima mogla ugroziti kineskoameričke odnose, izvijestila je službena agencija Xinhua.

Kineska se vlasti protive miješanju bilo koje strane vlade u bilo kojem obliku u unutrašnje poslove Hong Konga, navodi agencija izjavu glasnogovornika ministarstva Kong Quana koji je reagirao na izjave glasnogovornika State Departmenta Richarda Bouchera.

Boucher je u petak ponovio snažnu potporu SAD-a demokraciji u Hong Kongu, posebice se osvrnuvši na reformu izbornog sustava i nužnost općeg prava glasa.

Kong, međutim, poručuje da se "politička struktura Hong Konga mora razvijati na postupan način prema odredbama Temeljnog zakona i trenutnim okolnostima".

Spomenuti zakon su zajednički osmislile Velika Britanija i Kina kako bi taj teritorij uživao veliki stupanj autonomije. U konačnici pak, ustav Pekingu daje pravo da kaže posljednju riječ.

Stanovništvo Hong Konga nestrpljivo traži veća prava pa je tako na samu Novu godinu oko 100.000 ljudi izašlo na ulice zahtjevajući uspostavu pune demokracije.

Pročitajte više