Kina potiče posustala strana ulaganja

Ilustracija: Shutterstock

Kineska vlada predstavila je danas nove mjere kako bi oživjela posustala strana ulaganja, najavljujući poboljšani pristup tržištu i blaže propise za pojedine sektore.

U akcijskom planu kineski kabinet najavio je da će smanjiti popis sektora u kojima su aktivnosti stranih ulagača ograničene ili zabranjene i provesti pilot projekte u znanosti i na području tehnoloških inovacija kako bi pobudio interes inozemnih tvrtki.

"Strana ulaganja važan su faktor u nastojanjima da se Kina modernizira"

Kabinet planira također proširiti pristup stranih financijskih institucija bankovnom i sektoru osiguranja i potaknuti njihovo sudjelovanje na tržištu obveznica, prema planu koji je objavila novinska agencija Xinhua.

"Strana ulaganja važan su faktor u nastojanjima da se Kina modernizira i pomažu u stvaranju zajedničkog prosperiteta i u razvoju kineskog i svjetskog gospodarstva", naglasio je kabinet u planu.

Što je cilj Kine?

Strana ulaganja smanjila su se u siječnju za 11.7 posto u odnosu isti lanjski mjesec, na 112.71 milijardu juana (15.66 milijardi dolara), prema najnovijim službenim podacima. U ciijeloj prošloj godini izravna strana ulaganja pala su za osam posto.

Kineski je cilj osigurati jednake uvjete za strane kompanije, ukinuti ograničenja za inozemne kompanije u industriji i promicati širenje područja poput telekomunikacija i zdravstvene skrbi, priopćio je kabinet.

Kina će poduprijeti kvalificirane strane tvrtke u obavljanju poslova kliringa u kartičnom poslovanju, u skladu sa zakonom, i dodatno otvoriti sektor komercijalnog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za strane aktere, dodaje se.

Pročitajte više