Kina pozvala iračke čelnike da učine sve da oslobode otete Kineze

Kineski čelnici pozvali su u srijedu dužnosnike u Iraku da učine sve što je u njihovoj moći kako bi oslobodili osam otetih Kineza i izrazili su duboku zabrinutost za njihovu sudbinu.

Irački pobunjenici zaprijetili su da će ubiti osam Kineza otetih prošlog tjedna ako Kina, koja ja kritizirala američki rat u Iraku, ne objasni svoju ulogu u Iraku odnosno zašto su njezini građani gradili postrojenja za Amerikance.

"Kinesko ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanstvo u Iraku trebaju poduzeti brze i učinkovite mjere i učiniti sve da oslobode taoce", izjavili su predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao, a prenijela je Xinhua.

Otmičari tvrde da su osmorica Kineza, koji su svi iz iste pokrajine Fujian, radila za američku tvrtku. U vrijeme otmice Kinezi su pokušali napustiti Irak.

Pobunjenici su objavili u utorak snimku osmorice kineskih talaca i zaprijetili da će ih ubiti u roku od 48 sati ne objasni li kineska vlada svoju ulogu u Iraku.

"Zarobili smo te Kineze kad su htjeli izaći iz Iraka. Ispitivanje je pokazalo da rade za jednu od kineskih kompanija koje pomažu u izgradnji američkih kapaciteta u Iraku", rekao je jedan od muškaraca koji je držao pištolj i kalašnjikov iza osmorice zarobljenika.

Neki od talaca čine se mladima, a prema putovnici, jedan je rođen 1987.

Zarobljeni Kinezi građevinski su radnici, objavila je državna agencija

Xinhua podatke kineskoga veleposlanstva u Bagdadu. Prema toj vijesti, nestali su prošli tjedan, na putu u Jordan.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više