Kina pred zdravstvenom reformom: Cijena zdravlja u selima - 15 centi

NIJE tajna da je kineski zdravstveni sustav u velikim problemima te da prijašnje zdravstvene reforme nisu "rodile plodom". Kineska vlada, kako prenosi CNN, stoga najavljuje da će u sljedeće tri godine potrošiti 125 milijardi dolara za izgradnju više od dvije tisuće novih bolnica i klinika te smanjiti trošak za liječničke recepte. Osim toga, pokrenut je i pilot projekt kojim će se oboljelim stanovnicima kineskih sela liječnička pomoć pružati za svega 15 centi.

Godišnja premija od tri dolara

"Bila sam u domovima siromašnijih stanovnika. Ukoliko im možemo pružiti bolju zdravstvenu njegu za manje novaca, njihovi će životi biti puno bolji", rekla je liječnica Na Jing i objasnila da ljudi sa sela plaćaju godišnju premiju osiguranja koja stoji nešto manje od tri dolara i pokriva trideset liječničkih tretmana poput prehlada i kašljanja. Osim toga, siromašnom stanovništvu može prepisati svega 74 različita lijeka.

Računi "pojeli" ušteđevinu

Radnik na gradilištu, koji zarađuje oko 150 dolara mjesečno, možda je najbolje opisao kineski zdravstveni sustav: "Obolite li od karcinoma u Kini, ne opterećujte se odlaskom u bolnicu. Najvjerojatnije vas neće izliječiti, ali ćete sigurno bankrotirati". Zhou Yujin ne boluje od karcinoma, ali mu se bubrezi doslovno raspadaju i gotovo je pred bankrotom. "Za liječnički tretman u bolnici je potreban novac, kojeg nemam. Stoga se liječim kod kuće", objasnio je Yujin, koji je nekad radio u tvornici. Kada se razbolio, prisjeća se, bolnički računi "pojeli" su gotovo cijelu obiteljsku ušteđevinu od sedam tisuća dolara.


Dvije smjene dnevno

Obitelj je nakon toga ponovno uspjela skupiti oko 1.200 dolara, od kojih su svakog mjeseca izdvajali 150 dolara za lijekove. Njegova supruga, Jin Qinglian, zbog toga radi dvije smjene dnevno u kineskoj tvornici sokova, no unatoč tome jedva "krpaju kraj s krajem".
"Jedemo samo tjesteninu ili peciva i ne očekujemo ništa više od toga da se prehranimo i obučemo. Nemamo dodatnih novaca za trošenje", rekla je Jin, i dodala da im cijelo vrijeme financijski pomažu i obitelj i brojni prijatelji.

Pročitajte više