Kina se pravda nakon skandalozne izjave svog diplomata o bivšim sovjetskim državama

Foto: EPA

KINA poštuje status neovisnih suverenih država proizišlih iz Sovjetskog Saveza, priopćilo je danas kinesko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je izaslanik Pekinga u Parizu izazvao diplomatsku buru dovodeći u pitanje njihov suverenitet.

Veleposlanik Lu Shaye rekao je u intervjuu emitiranom na francuskoj televiziji u petak da bivšim sovjetskim zemljama poput Ukrajine nedostaje "stvarni status u međunarodnom pravu", što je navelo ministre vanjskih poslova nekoliko država članica EU da njegove komentare okarakteriziraju kao potpuno neprihvatljive.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning iznijela je službeno stajalište vlade tijekom redovite konferencije za novinare u Pekingu, na pitanje stoji li Kina iza primjedbi izaslanika.

"Među prvima smo uspostavili diplomatske odnose s tim državama"

"Kineska strana poštuje status država članica kao suverenih država nakon raspada Sovjetskog Saveza", rekla je Mao dodavši da je Kina bila jedna od prvih zemalja koje su s tim državama uspostavile diplomatske odnose.

Što se tiče pitanja teritorijalnog suvereniteta, stajalište Kine je dosljedno i jasno, rekla je. Kina poštuje suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet svih zemalja i podržava svrhe i načela Povelje Ujedinjenih naroda, istaknula je Mao.

"Republike nastale nakon raspada SSSR-a imaju status suverenih država"

Na pitanje priznaje li Kina Ukrajinu kao suverenu državu, Mao je rekao da je kinesko stajalište u tom pitanju objektivno i pošteno.

"Sovjetski Savez je bio federalna država, a izvana kao cjelina imao je status subjekta međunarodnog prava, pa obrnuto, nakon raspada Sovjetskog Saveza, različite republike imaju status suverenih država", rekla je. A samo suverene države mogu postati službene članice Ujedinjenih naroda, dodala je.

"Zemlja koju ste spomenuli je punopravna članica Ujedinjenih naroda", ustvrdila je Mao.

Pročitajte više