Kina: "Taikonauti" mogu napustiti letjelicu u slučaju nesreće

KINA je razvila složene sigurnosne sustave, koji njezinim "taikonautima" omogućuju napuštanje letjelice u slučaju nesreće, objavili su državni mediji.

Prvo lansiranje broda s ljudskom posadom, Kina planira koncem godine i kaže da je cilj novih sigurnosnih mjera spriječiti katastrofe poput one 1. veljače, kada se američki space-shuttle Columbia srušio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, usmrtivši sedam članova posade.

Sigurnosni sustavi dizajnirani su tako da spase "taikonaute" od opasnosti ili nesreća u svakom trenutku leta, objavio je list "China Daily" na svojoj web stranici.

Taikonauti mogu prije uzlijetanja napustiti letjelicu pomoću vrlo debelog čeličnog užeta, brzih dizala ili stolaca za automatsko izbacivanje. Dok su u orbiti, mogu napustiti brod, pa ih može pokupiti druga letjelica.

Prilikom povratka u Zemljinu atmosferu, u fazi leta u kojoj je stradala Columbia, taikonauti mogu napustiti brod smanjujući brzinu ili se katapultirati, stoji u članku pod naslovom "Zajamčena sigurnost kineskih astronauta".

Sigurnost posade osigurava i pouzdani kontrolni sustav na Zemlji, koji osigurava da letjelica pri spuštanju na Zemlju bude u pravom položaju i da se spušta po točno utvrđenim rutama. Pojačana je i oplata broda, kako bi izdržala ekstremne temperature i vibracije, piše "China Daily".


Pročitajte više