Kina u sklopu borbe protiv trgovine djecom postrožuje zakone o posvajanju



KINESKA vlada postrožit će zakone o posvajanju u sklopu borbe protiv trgovine djecom, javili su kineski državni mediji dan nakon što je osam osoba optuženih u pet slučajeva otmice i ubojstva djece osuđeno na zatvorske kazne, a neki od njih i na smrtnu kaznu.

Odsad pa nadalje samo će sirotišta moći izdavati ponude za posvajanje napuštene djece, a osobe koje posvoje dijete bez službene registracije neće biti priznate kao zakonski skrbnici, piše China Daily.

U izjavi Ji Ganga, ravnatelja ureda za posvajanje kineskog Centra za socijalnu skrb koju je  prenio Guardian, stoji kako će se ovim postroženjem zakona ljude natjerati da slijede propisne kanale za posvajanje, te se nadaju kako će se smanjiti broj otmica.

U Kini postoji rastući problem crnog tržišta napuštenom djecom, uglavnom uključujući kupce koji žele više djece ili one koji djecu koriste kao robovsku radnu snagu.

Djecu iz pokrajine Xinjiang uglavnom kupuju ili otimaju bande koje ih zatim tjeraju na džeparenje, krađe i ostale nenasilne kriminalne radnje. Uglavnom ciljaju na djecu dobne skupine od deset do 18 godina.

Novi zakoni bit će predstavljeni krajem godine.

Pročitajte više