OMIKRON

Kina ubrzava razvoj cjepiva za omikron

Ilustracija: EPA

KINA ubrzava istraživanja i razvoj cjepiva protiv koronavirusa posebno ciljajući omikron varijantu, izjavio je danas zdravstveni dužnosnik. Za sada u Kini nije zabilježen nijedan slučaj zaraze omikron varijantom.

"Na temelju raznih tehnologija ubrzano radimo na istraživanju i razvoju cjepiva protiv omikron varijante", rekao je Zheng Zhongwei, voditelj posebne skupine za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Očekuje se da će većina postojećih cjepiva pomoći

Potencijalno cjepivo protiv omikrona možda se naposljetku neće trebati koristiti, ali je neophodno da se Kina pripremi, rekao je Zheng. Za sada nema čvrstih dokaza da omikron zaobilazi imunitet stečen cijepljenjem, ali se očekuje da će većina postojećih cjepiva pomoći u smanjivanju težine oboljenja i smrti, dodaje Zheng.

Kineski proizvođač cjepiva Sinovac Biotech potvrdio je da analizira djeluje li njihovo cjepivo protiv omikrona ili moraju izraditi potpuno novo cjepivo. Shenzhen Kangtai Biological Products (BioKangtai) želi surađivati s drugim institucijama na istraživanju omikrona. Kina u svom programu cijepljenja koristi samo cjepiva domaće proizvodnje i tek treba odobriti cjepiva razvijena u inozemstvu.

Pročitajte više