Kina uvodi sankcije američkim proizvođačima oružja

Kina je uvela sankcije skupini američkih tvrtki povezanih s vojnom industrijom i njihovim višim dužnosnicima, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, navodeći među razlozima američko naoružavanje Tajvana i sankcije kineskim tvrtkama. Skupina američkih tvrtki uključuje ogranke Lockheed Martina, Raytheona i General Dynamicsa, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Mjere uključuju zamrzavanje imovine u Kini i zabranu ulaska njihovim višim dužnosnicima, a stupile su na snagu u srijedu, dodaje se u priopćenju ministarstva.

Kineski potez nadovezuje se na američko "neselektivno uvođenje nezakonitih jednostranih sankcija brojnim kineskim tvrtkama na temelju takozvanih čimbenika povezanih s Rusijom", navodi se u priopćenju ministarstva.

Kina je objavila da su Sjedinjene Države "ignorirale njezinu objektivnu i nepristranu poziciju u ukrajinskoj krizi" i da su se umjesto toga "upustile u jednostrano maltretiranje i ekonomsku prisilu".

Ministarstvo dodaje da je SAD također nastavio prodavati oružje Tajvanu, što "ozbiljno krši" načelo jedne Kine i zajednička priopćenja dviju zemalja te "ozbiljno potkopava" suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Kakve su sankcije uvedene?

U siječnju Kina je uvela sankcije američkim proizvođačima oružja BAE Systems Land and Armamentu, Alliant Techsystems Operationu, ViaSatu i Data Link Solutionsu, zamrznuvši njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu i zabranivši kineskim građanima i organizacijama suradnju i poslovanje s kažnjenim kompanijama.

U ponedjeljak je ministarstvo trgovine izvijestilo da je na popis "nepouzdanih subjekata" uvrstilo General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems i Boeing Defense, Space & Security zbog prodaje oružja Tajvanu.

Kompanijama su zabranjeni izvoz i uvoz povezani s Kinom i nova ulaganja u Kini, visokim čelnicima zabranjen je ulaz u Kinu i najavljeno je povlačenje njihovih radnih dozvola te dozvola boravka. 

Ministarstvo trgovine usvojilo je i odvojeni paket mjera za američku kompaniju Caplugs, ustvrdivši da zaobilazi sankcije transferom kineskih proizvoda kompanijama na popisu "nepouzdanih subjekata". "Vlasti su poduzele te mjere radi zaštite nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa Kine", navodi se u priopćenju. 

Pročitajte više