Kina zaustavila imenovanje dvojice zastupnika u Hong Kongu

Foto: Shutterstock

KINA je intervenirala u politiku Hong Konga, onemogućivši u ponedjeljak preuzimanje dužnosti dvoje zastupnika u parlamentu te posebne administrativne regije zbog neprimjerenog polaganja prisege.

Zastupnik Sixtus Leung i zastupnica Yau Wai-ching zagovornici su neovisnosti Hong Konga i prilikom polaganja prisege odbili su iskazati lojalnost Pekingu.
 
Pozivajući se na hongkonške zakone, Peking je presudio da dužnosnici koji ne polože prisegu na odgovarajući način ne mogu stupiti na dužnost, prenose državni mediji.
 
To je najdalekosežnija intervencija kineskih vlasti od povratka Kong Konga pod kinesku upravu 1997. godine. Iako Peking aktualnom odlukom nije prešao zakonske okvire, mnogi u Hong Kongu optužuju ga za autoritarnu vladavinu.
 
U parlamentu Hong Konga već nekoliko tjedana vlada kaos, a u nedjelju navečer u gradu su zabilježeni i prosvjedi i naguravanje s policijom.
 
Leung i You pripadnici su stranke Youngspiration koja je proizišla iz prodemokratskih prosvjeda Occupy Central iz 2014. godine. Izabrani su u parlament na izborima održanim ove godine i već su u nekoliko navrata polagali prisegu, mijenjajući pri tome njezin tekst, pa je čin proglašen ništavnim.
 
Prema tumačenju Pekinga koje je prenijela državna novinska agencija Yinhua, zastupnici moraju polagati prisegu "ozbiljno i svečano". Moraju "točno, potpuno i svečano" pročitati tekst prisege kojim se iskazuje lojalnost Pekingu, navodi se u tom tumačenju, ne navodeći imena.
 
Ako to ne učine, odnosno ako odbiju pročitati tekst prisege, ne mogu stupiti na dužnost, dodaje se.
 
Glasnogovornik kineskog izvršnog vijeća kazao je prema navodima Xinhue da je takvo tumačenje "apsolutno nužno" i da pokazuje "odlučnost i volju" Pekinga da se suprotstavi nezavisnosti Hong Konga.

Pročitajte više