Kineska Komunistička partija etičkim kodeksom kreće u borbu protiv korupcije

KOMUNISTIČKA partija Kine objavila je novi etički kodeks koji bi joj trebao omogućiti lakšu kontrolu rastuće korupcije među dužnosnicima, prenosi danas britanski BBC.

Kodeks sadrži 52 točke u kojima se određuju okviri ponašanja koji bi trebali spriječiti sve češće slučajeve rastrošnosti komunističkih dužnosnika, makinacije s nekretninama i sumnjive financijske dogovore.

Posljednji takav kodeks izdan je prije 13 godina, no čini se da nije značajnije utjecao na ponašanje komunističke klike, jer je korupcija među političkim liderima sve prisutnija, a to s negodovanjem prate i obični građani.

Kodeks upozorava funkcionare kako trebaju raditi za dobrobit građana te izbjegavati skupe darove ili pak koristiti svoju moć i položaj kako bi sebi i svojoj obitelji priskrbili korist.

Također se zabranjuju raskošne večere, vjenčanja, proslave i skupa prekomorska putovanja te se preporučuje izbjegavanje sklapanja štetnih ugovora koji bi članovima KP-a donijeli ekstra profite.

Posebno se spominje rastrošnost pri kupnji luksuznih službenih automobila i opremanja ureda, koja je u nekim dijelovima Kine, kako se tvrdi, narasla do neslućenih razmjera, pa se neki od ureda komunističkih čelnika uspoređuju s luksuznim hotelima sa pet zvjezdica. 

Pročitajte više