Kineska pravda: Britancu izvršenje smrtne kazne zbog trgovine drogom

U KINI će se sutra izvršiti smrtna kazna nad britanskim državljaninom, Akmalom Shaikhom koji je tu kaznu "zaslužio" zbog trgovine drogom. Otac troje djece, 53-godišnji Shaikh, koji boluje od bipolarne smetnje je danas u zatvoru u Urumqiju posljednji put primio posjetu svoje rodbine, prenosi AFP.

Ako sutra zaista i dođe do izvršenja smrtne kazne, Shaikh će biti prvi državljanin Europske unije koji će biti usmrćen u Kini u posljednjih 50 godina.

Sally Rowen iz londonske humanitarne organizacije Reprieve koja je Shaikhu nudila pravnu pomoć, potvrdila je da je današnji susret osuđenika i rodbine bio prvi u dvije godine. U Urumquiju su bili i predstavnici britanskoga veleposlanstva koji pružaju pomoć Shaihkovoj obitelji.

Shaikh je uhićen u rujnu 2007. godine u Urumqiju s četiri kilograma heroina. Na suđenju prošle godine je osuđen na smrtnu kaznu. Njegova obrana je tvrdila da mu je drogu podmetnula kriminalna skupina.

Britanska vlada se oštro protivi izvršenju smrtne kazne nad njihovim državljaninom i tim povodom je britanski premijer održao nekoliko susreta s kineskim političkim vrhom. Ipak, kineska vlada tvrdi da je postupak protiv Shaikha proveden u skladu s kineskim zakonima.

Pročitajte više