Kineska svemirska letjelica za višekratno polijetanje vratila se iz orbite

Foto: EPA

EKSPERIMENTALNA, višekratno upotrebljiva svemirska letjelica koju je Kina lansirala u orbitu prije dva dana uspješno se vratila na svoju lokaciju, označivši mogući početak jeftinijih letova u svemir, izvijestila je novinska agencija Xinhua. 

Misija je držana ispod radara, a državni mediji tek trebaju objaviti fotografije ili snimke polijetanja i slijetanja svemirske letjelice. Još ne postoje detalji o tehnologiji koja je testirana. 

Kineske društvene mreže obiluju nagađanjima po pitanju svemirske letjelice, koju su neki komentatori usporedili s američkom letjelicom X-37B, autonomnim svemirskim avionom kojeg je izradio Boeing i koji može ostati u orbiti dugo vremena prije nego što samostalno poleti natrag prema Zemlji.

Ne zna se hoće li imati fiksirana krila

Prije tri godine Kina je rekla da će lansirati svemirsku letjelicu 2020. godine koja može letjeti kao zrakoplov i koja će se moći ponovno koristiti, i tako povećati učestalost letenja, a smanjiti troškove misije. 

Nije poznato je li eksperimentalna svemirska letjelica koju je lansirala Kina imala fiksirana krila kao američki Space shuttle. Ako je slična letjelici X-375, to znači da je velika kao petina Space Shuttlea. 

Kinesku letjelicu u petak je u orbitu poslala raketa Dugi marš 2F, iz obitelji raketa koja je transportirala svemirsku letjelicu Shenzhou na misije u orbitu s posadom i bez posade.

Pročitajte više