Kineski konzul vukao za kosu prosvjednika u Britaniji: Svaki diplomat bi to napravio

Foto: Profimedia

KINESKI diplomat koji je snimljen kako vuče za kosu prodemokratskog prosvjednika iz Hong Konga ispred svoje ambasade u Manchesteru u Engleskoj, rekao je da je njegova dužnost da štiti dostojanstvo Kine.

"Svaki diplomat bi učinio isto", rekao je u srijedu kineski diplomat Zheng Xiyuan.

Incident se dogodio u nedjelju kada se skupina prodemokratskih prosvjednika pojavila pred ambasadom s transparentima na kojima su bile satirične slike kineskog vođe Xi Jinpinga.

Na videosnimci se vidi kako grupa muškaraca odvlači jednog od prosvjednika, Boba Chana, na područje konzulata i tamo ga udara. Također se vidi kako britanska policija ulazi u ambasadu kako bi prekinula nasilje, piše CNN.

"Prosvjednik je zlostavljao moju zemlju, mog vođu"

U intervjuu za Sky News, Zheng je branio svoje postupke i rekao da su prosvjednici poticali na nasilje "nepristojnim transparentima".

"Nikoga nisam tukao. Nisam dopustio da moji ljudi ikoga tuku. Činjenica je da su takozvani prosvjednici tukli moj narod," rekao je u srijedu Zheng.

Međutim, kada je novinar Sky Newsa pitao za snimku na kojoj se vidi kako vuče Chana za kosu, Zheng je priznao da je bio umiješan u incident: "Da, čovjek je zlostavljao moju zemlju, mog vođu. Mislim da je to moja dužnost."

"Da ga čupate za kosu?" upitao je novinar. Zheng je na to odgovorio: "Da!" i dodao kako je njegova dužnost da čuva dostojanstvo Kine i njezinog naroda te da bi svaki diplomat učinio isto u takvoj situaciji.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova stalo je u obranu Zhenga i navelo da su prosvjednici ilegalno ušli u kineski konzulat, "ugrozivši sigurnost kineskih diplomatskih prostorija".

Incident je dodatno zaoštrio britansko-kineske odnose koji su se posljednjih godina pogoršali zbog položaja Hong Konga, bivše britanske kolonije.

Policija iz Manchestera je pokrenula istragu o napadu. Priopćila je kako za sada nije provela uhićenja i da se radi o "složenoj i osjetljivoj istrazi" koja će potrajati neko vrijeme.

"Bojim se da će me ušutkati"

Bob Chan je na konferenciji za novinare u srijedu kazao da se sada boji za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji. Tvrdi da je prije napada pokušavao spriječiti osoblje ambasade da potrga transparente.

"Držao sam se za vrata gdje su me udarali nogama i rukama. Na kraju su me odvukli na pod ambasade. Čupali su me za kosu i udarali šakama i nogama. Napad nije prestao sve dok nije došla policija i izvukla me van", rekao je Chan.

Pokazao je fotografije svojih ozljeda, rekavši da ima modrice na glavi, vratu, leđima i oko oka.

"Bojim se da bi me moćnici mogli ušutkati. Bojim se za sigurnost svoje obitelji. Šokiran sam, nikada nisam mislio da bi se ovako nešto moglo dogoditi u Velikoj Britaniji", kazao je prosvjednik.

U Velikoj Britaniji živi mnogo građana Hong Konga, od kojih su mnogi napustili grad nakon što je Kina 2020. uvela zakon o nacionalnoj sigurnosti prema kome se mogu zatvarati prosvjednici i aktivisti.

Čelnici Hong Konga su više su puta naveli da je i dalje osigurana sloboda stanovnika te da je novi zakon vratio red i stabilnost nakon masovnih prodemokratskih prosvjeda 2019.

No, kombinacija jačanja kineske kontrole nad gradom i uvođenja strogih mjera protiv covida uzrokovala je egzodus građana. U kolovozu je Hong Kong zabilježio najveći pad stanovništva od početka službenih evidencija 1961. godine.

Pročitajte više