Kineski hakeri napali njemačkog farmaceutskog diva

Foto: EPA

FARMACEUTSKI koncern Bayer iz Leverkusena našao se na udaru hakera iz Kine, a pretpostavlja se da je grupa djelovala po nalogu kineskih vlasti, javljaju u četvrtak njemački mediji. 

"Naš centar za kibernetičku sigurnost je još početkom 2018. uočio naznake aktivnosti hakerske skupine Winnti i započeo s detaljnim analizama", priopćio je koncern Bayer. 
 

U trag hakerskoj skupini Winnti, koja prema navodima njemačkih sigurnosnih službi i IT stručnjaka djeluje po nalogu kineskih vlasti, ušla je skupina novinara javnih servisa BR i NDR i nakon toga obavijestila upravu Bayera. 
 
Prema navodima koncerna, IT sustav Bayera je krajem prošlog mjeseca "potpuno očišćen" od štetnog softvera koji je, zasad nepoznatim putem, skupina Winnti ubacila u sustav njemačkog koncerna. Prema navodima Bayera, dotad nisu otuđeni nikakvi materijali jer "napadači nisu bili aktivni u tom smjeru". 
 
Državno odvjetništvo u Koelnu, koje je nadležno za ovaj slučaj, nije htjelo otkriti detalje hakerskog napada na Bayer u interesu istrage. 
 
Skupina Winnti je, prema navodima NDR-a i BR-a, posljednjih godina vrlo aktivna u Njemačkoj te posebno zanimanje pokazuje za gospodarstvo, i to sektor kemijske, strojarske i IT industrije, a na meti napada su se već našli koncerni poput Thyssen/Kruppa. 

Pročitajte više