Kineski izvoz jako raste

Foto: EPA

KINESKI izvoz ponovo je snažno porastao u prosincu, odražavajući snažnu potražnju za robom drugog gospodarstva svijeta koje je jedino u skupini velikih bilježilo rast aktivnosti u pandemijom obilježenoj 2020. godini.

Kineski je izvoz u posljednjem mjesecu prošle godine porastao 18,1 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, nakon 21,1-postotnog rasta u studenome, pokazali su podaci carinske uprave, objavljeni u četvrtak.

Uvećan je i uvoz, iako osjetno slabije, za 6,5 posto, nakon 4,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.  

U cijeloj prošloj godini izvoz iz Kine porastao je 3,6 posto, dok je uvoz pao 1,1 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

U kineskim tvornicama aktivnosti dobro napreduju jer je Peking u velikoj mjeri uspio suzbiti epidemiju novog koronavirusa, koja još uvijek ne posustaje u drugim dijelovima svijeta.

Kina jedina među velikima bilježi rast gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da je kinesko gospodarstvo u 2020. poraslo 1,9 posto, a njegovo izvješće pokazuje da je jedino u skupini velikih bilježilo rast aktivnosti u koronakriznoj godini.

U 2021. aktivnosti bi trebale snažno ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta od 7,9 posto, prognoziraju u MMF-u.

Europske tvrtke koje posluju u Kini strahuju pak od kontinuiranog kineskog udaljavanja od ostalih velikih gospodarstava i sve izraženijeg oslanjanja na vlastite snage, prema izvješću Trgovinske komore EU u Pekingu i Kineskog instituta Merics u Berlinu.

U udruzi europskih kompanija i institutu procjenjuju da će odnos Kine i SAD-a vjerojatno ostati napet i nakon što Joe Biden preuzme dužnost američkog predsjednika.

Pročitajte više