Kineski mobitel Ace stopiran na carini, možda je opasan za korisnike

KINESKI mobiteli marke Ace predstavljaju rizik za potrošače, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon što su inspektori elektroničkih komunikacija vratili jedan takav uređaj na zagrebačkoj carini. 

Mobitel iz Kine nije imao oznaku sukladnosti, koja jamči da ne šteti zdravlju i sigurnosti korisnika, a Ministarstvu se obratila građanka koja je mobitel naručila preko eBaya. Riječ je o mobitelu u kojemu se istovremeno mogu koristiti dvije SIM- kartice različitih operatera.

"Ovaj mobitel označen je zavaravajućom oznakom, dok izvorna odluka o sukladnosti ne postoji, te je zbog ustanovljenih nepravilnosti uređaj iz Carinarnice Zagreb vraćen pošiljatelju", javili su iz Ministarstva.

Kako sve više hrvatskih građana elektroniku naručuje preko najveće svjetske online trgovine eBay, očekuje se i više sličnih slučajeva u kojima naručena roba neće prolaziti carinu. Kako se naručeno plaća unaprijed, kupcima je nerijetko teško doći do povrata novca, a izgleda na im nije lakše ni procijeniti ima li naručeni proizvod sve dozvole za prolazak carinske kontrole.

Inspektor elektroničkih komunikacija s kojim su nas spojili u Ministarstvu kaže da bi građani prije narudžbe trebali otići na web stranice Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i provjeriti je li proizvod u skladu s domaćim carinskim propisima.

Pročitajte više